#SOMJOVES
Ajuts a les associacions d’alumnat universitari
Vols fer créixer l’associació universitària de la qual formes part? No deixis passar aquesta oportunitat i enriqueix d’activitats l’experiència acadèmica i associativa amb els ajuts de l’AGAUR.
Què són aquests ajuts?
Són ajuts destinats a les associacions d’alumnat universitari de Catalunya per donar suport a les activitats següents:
- Iniciatives que fomentin la internacionalització de l'associacionisme juvenil en l'àmbit universitari.
- Activitats de tipus científic, formatiu o social.
Quin és l’import de l’ajut?
L'import màxim de l'ajut és de 3.000 € per projecte. Les activitats a desenvolupar s'han de realitzar durant el curs acadèmic 2024-2025, és a dir que s'han de realitzar des del 13 de setembre de 2024 i fins al 12 de setembre del 2025 com a tard.
Com es pot demanar l’ajut i quin és el termini?
Aquest tràmit només es pot fer per internet. Has d’utilitzar el formulari específic.
Termini de presentació de sol·licituds: des del 2 de desembre de 2024 fins a les 14:00 hores (hora local de Barcelona) del 13 de gener de 2025, ambdós inclosos.
Més informació:
Cul a terra. Caus i Esplais, escoles de ciutadania
A partir del 5 de desembre i fins al 30 de març de 2025 , Palau Robert i el Departament de Drets Socials i Inclusió proposen una nova exposició per a les sales 1 i 2. Es tracta de Cul a terra. Caus i Esplais, escoles de ciutadania.
Una exposició que retre homenatge a l’educació en el lleure
L’educació en el lleure va arrelar a Catalunya fa més d’un segle i continua ben viva. És un agent educatiu de primer ordre, que ha contribuït i contribueix a mantenir la llengua pròpia, a estimar cada pam del país, a defensar els espais naturals, a formar un teixit associatiu ric, a acollir persones diverses i a crear comunitat.
Des del restabliment de la Generalitat de Catalunya, l’any 1977, la Direcció General de Joventut ha vetllat pel lleure educatiu, donant suport a les entitats i a les activitats que organitzen. Aquesta exposició vol ser un homenatge a totes les persones (dirigents, infants i joves) que fan que l’educació en el lleure sigui una realitat en tots els pobles i barris de Catalunya.
I tu, has dit algun cop “no puc, tinc cau”? T’has deixat encomanar l’energia de l’esplai? Sigui com sigui, et proposem endinsar-te en aquest món i viure’l en primera persona tot jugant i participant. Som-hi!
Més informació:
«un paisatge reverberant, laberíntic, fangós, dens i estrellat»: la nova exposició de la Sala d’Art Jove
La Sala d’Art Jove estrena l’última exposició de l’any a cura d'amor rumor (blanca arias i edu r. pineda). Una exposició és un paisatge, un ecosistema de relacions vulnerables on som convocadis per l’espessor de l’entorn, per la complexitat del que ens envolta.
El paisatge on ens situem no és el clar del bosc, però el té com a centre i com a promesa de l’existència d’un horitzó pausat i lluminós, sempre més enllà però sempre a la vora. Així, prenem la idea de paisatge no com a referent de l’ideal, sinó com a espai de tensions, com a marc on floreixen les problemàtiques que afecten el nostre present i es desfan els binarismes.
Com sona una sala buida quan deixa d’estar-ho? Com sona un bosc quan hi broten les llavors? Com es para atenció al soroll de fons quan hi ha tantes veus?
L’eco és la respiració del bosc. L’eco no s’anticipa i es dilueix quan neix, sinó que es queda a viure en nosaltres com una ona, com un impacte subtil sobre el nostre cos que ens recorda que estem acompanyadis. L’eco no delata el seu origen; ens convida a seguir-lo, a reorientar-nos sense referent. L’eco no és únic, sinó múltiple, apunta cap a moltes direccions i ressona en racons inexplorats. Anar cap a l’eco pot ser una manera d’endinsar-se en el que és desconegut, de perdre l’autonomia, de deixar enrere la nostra humanitat, d’entendre que formem part de l’esdevenir d’un tot.
Un paisatge reverberant, laberíntic, fangós, dens i estrellat és un viatge iniciàtic en què, a partir de divuit projectes, esdevenim l’arcà de l’ermità: a la recerca de la llum només trobarem més textures a la foscor. En tot cas, lis artistes són el fanal per reorientar-nos, l’eina amb què ens submergirem en les profunditats de l’ésser, la brúixola desajustada que ens convida a caminar en espiral cap allà on el cos es desfà.
Quines artistes hi participen?
Hi participen: Aeren Sànchez, aïda e. borràs, Alicia Arévalo, Caterina Miralles Tagliabue, Duna Llobet Soto, Eduard Olesti, Elsa Casanova, Emma Prats, Gerard Borràs, Helena Calafell Muñoz-Castanyer, Laia Velasco Flo, Abril Carretero i Balcells, Maria Roy Deulofeu, Mikel Adán Tolosa, Irene Rojo, Mireia Molina Costa, Oscar Moya Villanueva, Pseudodiseño (Júlia López i Roger Monfort), Salem Amar i teresa w ・*:。.。:*・゜゚・*.
Més informació:
- Full de la sala de l’exposició
- Més informació a la web de la Sala d’Art Jove
- La Sala d’Art Jove al Jovecat
Posa en marxa la teva creativitat en el concurs Hip Hop Pau
Aquest concurs et farà cantar i ballar a la vegada que podràs explicar tot el que penses sobre la pau, la no-violència i els drets humans a través del rap.
Qui hi pot participar?
És dirigit a joves de 12 a 25 anys que mostren interès a explorar la temàtica de la pau, la no-violència i els drets humans mitjançant l'expressió musical.
La finalitat d’aquest concurs és destacar el compromís i la inventiva de la joventut en el context de la cultura de la pau.
El concurs té dues modalitats: en la primera, s’hi poden presentar estudiants d’educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya; en la segona modalitat, s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya.
En tots dos casos, cal presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres persones.
Quins temes han de tractar les cançons?
La lletra de les cançons ha d’estar relacionada amb la crítica de la violència, la denúncia de violacions de drets humans, la solidaritat amb persones atrapades o que fugen de conflictes armats, la reivindicació de les diferències, la convivència o el paper dels joves en la construcció de pau.
Fins quan s’hi pot participar?
Les candidatures s’han de presentar a través del portal de Tràmits de la Generalitat. Pel que fa a la inscripció està oberta fins al 30 de gener de 2025 que coincideix amb el Dia Escolar de la No-violència i la Pau.
Més informació:
Ajuts Canigó – Francesc Vendrell de pràctiques en organitzacions internacionals
Des de la creació dels ajuts Canigó – Francesc Vendrell, més de 200 joves universitaris han pogut viure una experiència personal i professional única a organitzacions de referència mundial. T’agradaria viure-la en primera persona?
Qui es pot beneficiar dels ajuts Canigó – Francesc Vendrell?
- Persones titulades universitàries amb interès a guanyar experiència laboral en una organització internacional o institució europea.
- Persones titulades universitàries amb pràctiques iniciades entre l’1 d’octubre de 2023 i el 30 de setembre de 2024.
Quina és la quantia dels ajuts?
Els ajuts, que són de 1.500 euros mensuals bruts, passen a ser compatibles amb contractes laborals amb els organismes internacionals on tingui lloc l’estada, i també amb altres ajuts atorgats per finançar la mateixa estada. La durada màxima dels ajuts és de 18 mesos i la suma total de les remuneracions, però, no pot superar el topall de 2.000 euros mensuals bruts.
Què cal fer per presentar-s’hi?
Per ser beneficiaris de les beques cal ser major d’edat i tenir l'acceptació per dur a terme les pràctiques formatives d'alguna de les institucions multilaterals o organitzacions internacionals que consti a la convocatòria. Recentment, s’ha ampliat a més de 50 el nombre d’organismes on es pot fer una estada de pràctiques.
Fins a quin dia em puc presentar?
Les persones interessades poden presentar la seva sol·licitud de l’11 d’octubre al 8 de novembre, inclòs, a través del web de Tràmits de la Generalitat de Catalunya.
Les adjudicacions dels ajuts es faran per ordre de rebuda, sempre que es compleixin els requisits necessaris, i no a través d'una valoració dels perfils, com fins ara.
Més informació:
Ajuts de 600€ per a formacions en l’àmbit digital, economia verda o productiva
Obre les portes a noves oportunitats i millora el teu perfil professional amb els Microcrèdits del SOC.
Què són els microcrèdits?
Els microcrèdits són ajuts per formacions amb un cost mínim de 600 euros en àrees prioritàries i amb necessitats de contractació dins de l'àmbit digital, de l’economia verda i la productiva.
Qui pot demanar l’ajut?
Les persones treballadores, ocupades o desocupades, empadronades a Catalunya, de 16 anys o més que, durant el 2024 i, dins del termini que determini la convocatòria, hagin completat amb èxit formacions en els àmbits digital, de l'economia verda o la productiva.
Les dones són prioritàries en la concessió d'aquests ajuts.
Quin és l’import de l’ajut?
Cada ajut té una dotació econòmica 600 euros per persona i sol·licitud.
Com es pot demanar aquest ajut del SOC?
Per internet a través del web de Tràmits de la Generalitat de Catalunya.
L’últim dia per presentar les sol·licituds és el 20 de novembre. Si tens consultes o dubtes a resoldre envia un correu electrònic a la següent adreça suport.administratiu.sqp.soc@gencat.cat.
Més informació:
Ajuts #MobintMIF per a estudis a l'estranger
Necessites finançar part de les despeses que comporta cursar estudis en altres països? Amb els ajuts MobintMIF pots rebre 200 euros al mes per gastar en despeses associades a l'estudi a l'estranger, amb una durada màxima de 6 mesos.
Quins estudiants poden demanar l’ajut?
Podem demanar els ajuts els i les estudiants de les universitats catalanes que hagin estat seleccionats per fer una estada de mobilitat internacional presencial i amb reconeixement acadèmic per al curs 2024-2025.
També han d’estar matriculats en el curs 2023-2024 d'algun crèdit, i mentre duri l'ajut, en estudis oficials de grau o de màster universitari.
En quin moment es pot fer l’estada acadèmica?
El període per fer l’estada acadèmica ha d'estar comprès entre el mes de juny de 2024 i el mes d’octubre de 2025.
Quin és l’import de l’ajut?
La quantia que pots rebre és de 200 euros al mes, amb una durada màxima de 6 mesos. L’import total pot arribar fins a 1.200 euros.
Pots rebre un ajut únic complementari de 600 euros si ets beneficiari o beneficiària de la modalitat A i curses els estudis en una universitat de la regió francesa d’Occitània.
Com demanar l'ajut?
Per internet a través del web de Tràmits de la Generalitat de Catalunya. Per enviar el formulari t'has d'identificar i signar digitalment.
El termini per presentar les sol·licituds és del 10 de setembre al 9 d'octubre de 2024, a les 14:00 h. No badis!
Més informació:
Premis Recerca Jove a treballs de recerca
Si el teu treball de recerca ha fet créixer la teva curiositat per descobrir el món que t’envolta, aquest premi pot ser per a tu!
Què són els Premis Recerca Jove?
Els premis Recerca Jove reconeixen des de fa anys la importància de l'esperit científic en els i les joves que cursen la secundària, batxillerat o un cicle formatiu.
En concret, són uns premis dirigits a estudiants entre 14 i 23 anys d’edat que hagin cursat 3r i 4rt d’ESO, batxillerat o cicles formatius de grau mitjà o superior durant el curs 2023-2024 i que han realitzat el treball de recerca durant aquest curs.
Aquest any, hi ha un total de 78 guardons a treballs de recerca que opten a un premi en metàl·lic de 850 euros.
Quins treballs s’hi poden presentar?
Els treballs d'investigació que es vulguin presentar hauran d’aplicar els coneixements propis de la seva formació, de tipus experimental o teòric i poden estar relacionats amb qualsevol temàtica o àrea científica.
Per donar-te una idea, la investigació experimental implica la realització d'experiments i la recopilació de dades per a provar o refutar hipòtesis. I, per altra banda, la investigació teòrica es centra en l'anàlisi i la interpretació de la informació existent, com ara estudis anteriors, teories o models.
Quant a la participació, s’accepten treballs fets de forma individual o en grup, com a màxim, per un equip de cinc alumnes.
Pel que fa a l’expressió escrita i aspectes formals, han d’estar redactats prioritàriament en llengua catalana i tenir 75 pàgines com a màxim.
Com a orientació general el treball ha d'incloure els punts següents:
- Resum del treball.
- Introducció i antecedents.
- Objectius.
- Resultats.
- Conclusions.
- Bibliografia.
Si t’hi vols presentar, recorda que tens temps fins al 19 de setembre a les 14:00h per lliurar el treball de recerca, a través del web de Tràmits de la Generalitat de Catalunya.
Més informació:
- Participar en el Premi Recerca Jove
- Aspectes bàsics del treball de recerca
- Pòdcast: Tot sobre el treball de recerca
F*C OFF contra el risc d’incendis
F*C OFF contra el risc d’incendis
Sabies que l’acció humana és causant de 9 de cada 10 incendis forestals? El canvi climàtic, la sequera i la calor extrema fan que el risc d’incendis sigui altíssim. Però el nostre compromís, també ho és.
Com es produeixen els incendis forestals?
La sequera acumulada, juntament amb les altes temperatures i l'acumulació de biomassa seca als boscos, augmenten el risc de patir incendis forestals sense precedents. Davant aquesta emergència climàtica, és més important que mai, la suma de tothom per preservar els boscos de casa nostra.
Com prevenir els incendis forestals?
Evitar els incendis és cosa de tots, de les institucions i de la ciutadania. Com que ja sabem com les gasta, mantinguem el foc ben lluny de les nostres vides amb les següents accions:
- No llencis burilles enceses ni llumins.
- No utilitzis pirotècnia o altres objectes amb flama (com globus o fanalets) a les zones boscoses.
- No utilitzis barbacoes que no estiguin autoritzades.
- Al medi natural aparca bé, sense envair camins i pistes
- Deixa lliures les vies d'accés pels vehicles d'emergència.
- No deixis mai escombraries ni deixalles al bosc.
Com saber si en un lloc existeix el perill d’incendi?
Una eina clau de detecció i prevenció d’incendis és el Pla Alfa, establert pel cos d’Agents Rurals. Es tracta d’un procediment operatiu que segons el nivell de risc d’incendis activa unes mesures o d’altres (de vigilància, prevenció i control) per protegir les persones en cas que es declari un foc i disminuir el perill que es produeixi un incendi.
Si veus una columna de fum truca al 112
El Telèfon d’emergències 112 té un paper principal en la lluita contra els incendis perquè és el canal d’entrada dels avisos que activa tots els serveis d’emergències. Si veus una columna de fum o indici de foc forestal truca immediatament al 112, la teva col·laboració és clau.
Més informació:
Viatja aquest estiu amb descomptes en transport públic
Descomptes en transport públic per a joves d'entre 18 i 30 anys que viatgin per Europa
Qui pot participar-hi?
La campanya Verano Joven promoguda pel govern estatal s'adreça a joves nascuts entre l'1 de gener de 1994 i el 31 de desembre de 2006, residents a l'Estat espanyol, que viatgin arreu de l'Estat i per la resta d'Europa entre l'1 de juliol i 30 de setembre.
Per tal de comprovar que reuneixes els requisits primer cal que et registris amb el DNI, NIE o Passaport en el lloc web corresponent del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, com a mínim 24 horas abans de fer la primera compra.
Quins són els descomptes
- Autobus regular 90%
- Serveis de mitja distància convencional 90%
- Títols senzills d'Avant 50%
- Serveis de llarga distància o alta velocitat 50% (fins a 30 € per bitllet)
- Interrail 50% del Global Flexible (10 dies en dos mesos)
Més informació:
Recomanacions de seguretat i salut per viatjar
Durant el viatge, o abans, val la pena que emprenguem un seguit de mesures que ens poden estalviar maldecaps o situacions desagradables, com ara qualsevol conflicte, problemes de salut o bé la pèrdua o el robatori de les pertinences i la documentació personal.
Abans del viatge
És recomanable de visitar la pàgina del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, que informa de la situació de cada país i adverteix dels possibles riscs, especialment d'aquells llocs on el context pot ser més inestable.
D'altra banda, el Ministeri disposa d'un registre de persones que viatgen per tal de facilitar les actuacions pertinents en cas d'emergència greu.
Contractació de viatges
Abans de contractar serveis relacionats amb un viatge, cal tenir en compte una sèries de qüestions com ara quins són exactament els serveis que inclou el preu del viatge o les condicions en cas que calgui cancel·lar-lo. Llegir amb deteniment el contracte d'un viatge és important.
Cura de la salut quan viatges
Aquí tens un recull del qual has de tenir en compte, com ara:
- la informació sanitària del país de destí
- els centres de vacunació internacional
- la farmaciola que t’has d’endur
- l’accés a l’assistència sanitària
- algunes recomanacions per prevenir problemes de salut
Mesures de seguretat a la destinació
- No exhibeixis joies, rellotges ni càmeres fotogràfiques.
- Vigila especialment a les estacions i als transports públics.
- No passegis per llocs solitaris o mal il·luminats.
- Desa els diners repartits en tres o quatre llocs diferents de l'equipatge.
- Demana als recepcionistes de l'hotel o a la gent que coneguis quines zones cal evitar i quines precaucions cal tenir.
Més informació:
- Recomanacions en la contractació de viatges
- Recomanacions sobre la cura de la salut en els viatges
- Viatjar sense gluten al Jovecat
Obro feel: el xat on parlar de com et sents
Obro feel és un espai segur en el qual pots parlar de tu i del que estàs vivint que ja ha atès a gairebé 900 joves
La Secretaria d'Infància, Adolescència i Joventut, a través de la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, va activar l’any passat un nou servei de suport emocional via WhatsApp sense cost.
El que et passa #ÉsMotiuSuficient per demanar ajuda
Si has arribat a un punt en què estàs patint tant, que ja no veus cap sortida.
Si fas veure que estàs bé, però res t’omple i no saps per què.
Si t’exigeixes cada cop més, però mai estàs satisfet/a.
Tot això que sents és motiu suficient per demanar ajuda: ens han fet creure que són coses de l’edat i que això que sents no és tan greu perquè hagis de buscar ajuda. Sí que ho és.
Com iniciar una conversa en el xat de l’Obro feel?
El servei està actiu tots els dies de la setmana i sense interrupció perquè puguis sentir-te lliure d’expressar com et sents i quines són les teves preocupacions. Només cal afegir el número 680 354 155 als contactes del teu telèfon i iniciar una conversa mitjançant l’aplicació WhatsApp.
Un persona voluntària formada en escolta empàtica i gestió de les emocions et donarà acompanyament, suport emocional i orientació de manera personalitzada i confidencial per ajudar-te a millorar la teva situació.
Aquest servei de xat, el gestiona la Fundació Ajuda i Esperança i tindrà continuïtat, per prevenir i detectar problemàtiques de salut mental entre adolescents i joves.
Més informació:
Viu la revetlla de Sant Joan: la música, la festa i el foc
Sant Joan és una festa que celebra l’arribada de l’estiu, coneguda com la nit més màgica de l’any està plena de tradicions i diversió.
Potser mai t’hi has fixat, però la revetlla de Sant Joan, és a dir, la nit del 23 de juny, té molts elements d’orígens pagans anteriors al cristianisme: com el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, els balls, guariments i rituals màgics. Ara bé, com a menjar tradicional, el més estimat és la coca de Sant Joan, en les seves diverses varietats.
Una festa molt sonada
Sant Joan és una festivitat que arriba a totes les ciutats. S’hi ofereixen tallers, activitats i sobretot s’hi organitzen fogueres, entre d’altres moltes coses en la celebració d’aquesta revetlla. Com ja hauràs pogut deduir, tirar petards és una de les tradicions més sonades i per això et facilitem uns consells per fer-ho de manera segura.
Abans d'encendre'ls:
- Compra petards homologats en un lloc autoritzat.
- No guardis petards a les butxaques.
- Llegeix les instruccions de cada article.
En encendre'ls:
- No subjectis els petards amb les mans.
- No apropis els petards a la cara ni al cos.
- Encén-los amb metxes i allunya't ràpidament.
- Si un petard no s'encén, no el toquis en 30 minuts i remulla'l.
- No llancis petards contra ningú.
Llocs segurs:
- No llancis coets a menys de 500 metres de zones boscoses o aglomeracions.
- No encenguis petards a casa, ni des de balconades o finestres.
- Vigila que no hi hagi líquids inflamables a prop.
Aquesta revetlla de Sant Joan, gaudeix com sempre i aplica la prevenció com mai.
Més informació:
- Revetlles amb precaució
- Revetlles i festes amb foc
- Albergs juvenils de la Xanascat
L’estiu s’obre pas: anem preparats!
El temps estiuenc s’acosta i ens convida a sortir, a explorar i fer activitats de lleure educatiu. D’una banda, en entorns naturals, es pot gaudir de les rutes, excursions i acampades, i d’una altra de les colònies i els casals de vacances.
Segueix aquests consells i gaudeix al màxim de les activitats de lleure!
Rutes i excursions
- Penseu en activitats que s’adaptin a tot el grup
- Consulteu la previsió meteorològica
- Seleccioneu roba i calçat adequat
- Eviteu aliments com l'ou, la tonyina o el pernil dolç
- Emporteu-vos una cantimplora
- Porteu el telèfon mòbil carregat
Acampades
- Feu servir tendes de campanya de materials resistents i impermeables
- No acampeu a prop dels rius
- Feu servir aigua potable per beure o cuinar
- Elimineu les restes de menjar
- Protegiu els aliments d'animals i del sol
- Mantingueu les mans ben netes
- Adopteu actituds en prevenció d'incendis forestals
- Consulteu el Pla Alfa de protecció civil
- Porteu el telèfon mòbil carregat
Colònies i casals de vacances
- Feu un ús racional de l'aigua
- Eviteu fer activitats intenses en les hores centrals del dia
- Feu activitats aquàtiques amb acompanyant
- Feu menjars lleugers i hidrateu-vos sovint
- Utilitzeu protecció solar
- Seguiu els consells de seguretat a la platja i a la piscina
Més informació:
- Campament d’estiu, cuinem, mengem i beguem aigua amb seguretat
- Recomanacions de seguretat alimentària als casals d'estiu
- Anem preparats: salut
- Com actuar davant dels fenòmens meteorològics extrems
Prepara't per a la PAU
Els dies 4, 5 i 6 de juny et presentes a la prova d’accés a la universitat i necessites un impuls extra? Complimenta l’estudi amb els recursos del Canal Universitats i els consells del Canal Salut i aconsegueix els resultats que busques.
Fes un calendari d’estudi
Una bona organització de l’estudi és bàsica per afrontar la selectivitat amb garanties d’èxit. Ara que ja se sap quins són els dies de la prova PAU i els horaris, els experts recomanen planificar bé les matèries i repassar el contingut amb mapes conceptuals, esquemes o resums, el que et vagi millor. També aconsellen fer sessions de 45 o 60 minuts d'estudi amb descansos de 15 o 20 minuts.
Fes exercicis de preparació a l’examen
Des de l’aplicació Posa't a prova pots preparar-te l’examen de la Selectivitat amb preguntes de les matèries que s'examinen a les PAU. Les preguntes són de tipus test i cadascuna té una sola resposta correcta. Una bona manera de repassar només allò que t’interessa millorar.
Fes simulacres d’examen de la PAU
Practicar amb models d'exàmens d'anys anteriors té molts avantatges, a més de familiaritzar-te amb l’estil de l’examen i gestionar el temps de duració de la prova, aquesta eina d’estudi et pot servir per a millorar en la preparació de la fase general i de la fase específica de la Selectivitat. Recorda que la durada dels exàmens de cada matèria és d'una hora i mitja.
Controla l'angoixa i l'estrès
De vegades la por del fracàs o tenir un alt grau d'exigència amb un mateix/a pot afectar el teu rendiment acadèmic. Al Canal Salut trobaràs uns quants exercicis de relaxació i de respiració que et poden ajudar a concentrar-te millor i afrontar els exàmens amb més seguretat.
Si has arribat fins aquí, només ens queda desitjar-te molta sort el dia de l’examen. Si tens dubtes sobre estudis universitaris, proves d'accés, preinscripció, beques pots consultar aquest apartat de preguntes freqüents sobre les PAU o posar-te en contacte amb les Oficines d'accés i atenció a l'estudiant.
Més informació:
- Estudis universitaris a Catalunya
- Dates i horaris del exàmens de la PAU 2024
- Estructura de la PAU 2024
Aquest estiu vols fer créixer un camp?
Si tens entre 14 i 29 anys i vols viure una experiència de contacte i d’intercanvi amb una comunitat, no ho dubtis: els camps de treball t’esperen!
Què és un camp de treball?
Els camps de treball són activitats de voluntariat que consisteixen a realitzar projectes i serveis en una comunitat que acull a un grup de joves. Cada participant es compromet de forma desinteressada a participar en el treball proposat (ambiental, social, patrimonial, arqueològic, cultural...).
Quina és la durada aproximada de l’estada?
Hi ha diferents tipus de camps de treball, els que s'organitzen a Catalunya són gestionats per entitats socials, i tenen una durada de quinze dies. Els camps de treball d’intercanvi a altres zones de l’Estat i a l’estranger poden tenir una durada diferent depenent del tipus de projecte, el país d’estada o l’entitat organitzadora.
Quina és l'oferta de camps de treball 2024?
- Camps de treball per a menors d'edat a Catalunya
- Camps de treball per a majors d'edat a Catalunya
- Camps de treball per a menors d'edat a altres comunitats autònomes
- Camps de treball per a majors d'edat a altres comunitats autònomes
Com fer la inscripció?
- Camps de treball a Catalunya: les inscripcions s’han de fer directament a l’entitat gestora.
- Camps de treball a altres comunitats autònomes: cal adreçar un correu a campsdetreball.dretssocials@gencat.cat amb les teves dades personals i fins a 3 camps de treball. Es poden inscriure un màxim de dues persones.
- Camps de treball a l’estranger: en el cas dels camps de treball d’intercanvi internacional a l’estranger t'has d'adreçar directament a les entitats organitzadores per conèixer el període d’inscripció. Aquestes són: Coordinadora de Camps de Treball de Catalunya, el Servei Civil Internacional i els Camps de Solidaritat de SETEM
Les inscripcions són obertes fins al 30 d'abril al migdia. Tot i que aquest termini es podrà allargar fins a exhaurir totes les places.
Més informació:
Mil maneres de celebrar Sant Jordi
En la diada de Sant Jordi, tot un món de cultura està per descobrir. Pots visitar museus, participar en concursos lingüístics, passejar per fires literàries i festes populars... Aquí tens un tastet del què podràs trobar en aquest dia tan especial.
Sant Jordi a les biblioteques
Les biblioteques catalanes són un dels punts on més activitats se celebren per la diada de Sant Jordi. Hi ha la tradicional Revetlla de Sant Jordi, però també hi ha portes obertes, presentacions de llibres, tallers, signatures... Consulta-les aquí!
Sant Jordi al museu
Els museus de la Generalitat de Catalunya oferiran portes obertes el 23 d’abril, diada de Sant Jordi. Concretament, hi participen els següents:
- Museu d’Arqueologia de Catalunya
- Museu d’Història de Catalunya
- Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya
- Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Sant Jordi amb la cultura popular
També amb motiu de la diada, el Centre de Documentació de Cultura Popular ofereix de forma gratuïta tots els llibres duplicats del seu fons. Podeu consultar-los i recollir-los durant la setmana de Sant Jordi (del 22 al 26 d’abril) de 9 a 14 hores en el mateix Centre de Documentació (Plaça Salvador Seguí, 1-9, 2a planta – Edifici Filmoteca de Catalunya a Barcelona).
Portes obertes al Palau de la Generalitat
Si el que vols és conèixer com és el Palau per dins, hi ha portes obertes durant la jornada de Sant Jordi a més de tallers tot el cap de setmana.
Sant Jordi arreu del món
Si aquesta diada t’agafa fora o de viatge no pateixis perquè podràs gaudir igualment dels castellers, els festivals literaris, la gastronomia catalana, els tallers i fins i tot concerts que se celebren a diverses parts del món... Perquè et facis una idea hi ha activitats programades a llocs com Berlín, Nova York, Mèxic i Corea del Sud.
Més informació:
Fem créixer l’associacionisme juvenil
L’associacionisme juvenil és un fet social que uneix un grup de persones joves a implicar-se socialment en allò que els afecta en les seves vides o comunitats. En l’actualitat, el moviment associatiu està molt arrelat a Catalunya i respon a la voluntat de transformar la realitat a través de la participació i la cohesió social.
Què significa associar-se amb altres joves?
El fet d’associar-se vol dir compartir interessos comuns i conèixer altres realitats. Fet que implica altres coses com: col·laborar en l'acció i la transformació social, l'anàlisi crítica de la realitat, l'escolta activa i l'autocrítica, així com la intel·ligència emocional, la capacitat d’autoorganització i la participació comunitària.
Com es pot formar part d’una associació juvenil?
Sovint, la manera de participar en aquestes comunitats de joves és a través d’una entitat juvenil ja establerta, però també pots crear-ne una de nova. Un cop l’entitat juvenil està constituïda i registrada, les persones joves que hi estiguin associades poden començar a treballar col·lectivament en iniciatives locals, nacionals o internacionals i sobre àmbits molt diversos.
Quines qüestions s’acostumen a treballar des de les entitats juvenils?
Les entitats juvenils tenen un rol crucial en la societat, ja que empoderen la gent jove i els hi donen veu en tot allò que els importa com pot ser: el lleure, l’esport, la inclusió, els drets humans, el medi ambient, l’educació, la tecnologia, la cultura...
A Catalunya tenim un gruix significatiu d’associacionisme juvenil que el formen entitats d’educació en el lleure de base voluntària (esplais, caus, agrupaments) que tenen un paper social molt important en les comunitats on hi tenen implantació.
Com trobar l’entitat juvenil que m’escau millor?
Una manera fàcil i ràpida de veure el gran nombre d'entitats juvenils que treballen a Catalunya i seleccionar aquelles que et puguin interessar és consultar la base de dades d'entitats juvenils de la Direcció General de Joventut.
L’associacionisme té un alt potencial d'impacte pel que fa a la transformació comunitària. Associa’t i forma part d’aquesta transformació social.
Més informació:
- Associacionisme juvenil al Jovecat
- Associacionisme i participació al Jovecat
- Recursos, serveis i assessorament per a entitats
Subvencions per al pagament del lloguer o cessió d'ús per a joves fins a 35 anys 2024
S’ha obert un nou període de subvencions per al pagament del lloguer o cessió d’ús per a joves fins a 35 anys. Són subvencions per facilitar l'emancipació i el gaudi d'un habitatge o habitació en règim de lloguer o de cessió d'ús per a persones joves que en el moment de presentar la sol·licitud tinguin fins a 35 anys, l'edat de 35 anys inclosa.
El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 12 d'abril de 2024 a les 15:00 h.
Els ajuts no es donen per l’ordre d’arribada de les sol·licituds. Es valoraran i s'aplicaran les puntuacions dels expedients per a la seva concessió.
Beneficiaris
Persones físiques, joves de 35 anys o menys en data 26/02/2024, que siguin titulars d'un contracte de lloguer o de cessió d'ús de l'habitatge o habitació que constitueixi el seu domicili habitual i permanent, en el territori de Catalunya.
Requisits
Estar empadronat a l’habitatge anteriorment a la data de publicació de la convocatòria.
No s’accepten contractes de lloguer entre persones que tinguin parentiu.
Ingressos
S’estableixen uns límits màxims que no sobrepassin els 24.301,58 € (3,05 vegades l’indicador de renda de suficiència (IRSC) de l'any 2022.
Imports màxims de lloguer mensual
No pagar un lloguer o preu de cessió d'ús mensual per l’habitatge o habitació superior als següents imports
Quant es tracti d'habitatge:
- Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental): 950 euros.
- Resta de la demarcació de Barcelona: 650 euros.
- Les Terres de l'Ebre: 600 euros.
- Demarcació de Girona: 650 euros.Demarcació de Tarragona: 600 euros.
- Demarcació de Lleida: 600 euros.
Per a famílies nombroses, famílies monoparentals i per a unitats de convivència amb algun membre amb discapacitat legalment reconeguda i barem mobilitat favorable, aquest import màxim serà de 900 euros a tot el territori de Catalunya.
Amb l'excepció de l'Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental) que serà de 1.100 euros.
Quant es tracti d'habitació:
- Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental): 450 euros.
- Resta de la demarcació de Barcelona: 350 euros.
- Demarcació de Girona: 350 euros.
- Demarcació de Tarragona: 300 euros.
- Demarcació de Lleida: 300 euros.
- Les Terres de l'Ebre: 300 euros.
Import de la subvenció
- 20% de l'import del lloguer anual quan l'esforç per pagar el lloguer sigui igual o inferior al 30% dels seus ingressos.
- 30% de l'import del lloguer anual quan l'esforç per pagar el lloguer sigui superior al 30% i inferior al 40% dels ingressos.
- 40% de l'import del lloguer anual quan l'esforç per pagar el lloguer sigui igual o superior al 40% dels ingressos.
- S'estableix un límit màxim de 250 euros mensuals i un mínim de 20 € per habitatge.
Què fer després de l'ESO?
Si estàs a punt d’acabar l’Ensenyament Secundari Obligatori, és molt probable que aquesta pregunta et rondi pel cap. Potser encara no ho sembla, però tu tens la resposta a aquesta pregunta tan important.
Quines opcions tinc?
La realitat és que tens més d’una opció i això és positiu perquè pas a pas podràs trobar allò que fa més per a tu. Cal situar-se des del moment que se superen els estudis d’ESO. A partir d’aquí, un primer camí és continuar l’itinerari acadèmic (fer el batxillerat o cicles formatius) i un segon camí és valorar la inserció en el mercat laboral.
Com prendre una bona decisió?
Si tens moltes idees, però també molts dubtes, aquí hi ha algunes preguntes que et poden ajudar a esclarir una mica els teus pensaments:
- Quins són els teus somnis? I les teves motivacions?
- Quins són els reptes i les oportunitats del mercat laboral i de la societat?
- Com actuar per aconseguir això que vull fer? Què puc estudiar?
On puc demanar ajuda i orientació educativa?
No pateixis si et costa trobar resposta a les qüestions anteriors, les Oficines Joves i els Punts d’Informació Juvenil són espais d’assessorament i orientació juvenil on et donaran un cop de mà en identificar les teves capacitats, competències i interessos, de manera que puguis prendre decisions autònomes, clares i realistes en matèria de formació i treball.
També, pots acudir a les fires d’orientació local on trobaràs multitud d’expositors d’universitats i centres educatius on t’explicaran amb més detall quines ofertes formatives hi ha, la manera d’accedir-hi i les sortides laborals.
Més informació:
Viu una experiència internacional en el Cos Europeu de Solidaritat!
El programa del Cos Europeu de Solidaritat és un dels molts projectes de mobilitat internacional que existeixen si vols viure una experiència única i fer comunitat amb altres joves a l’estranger.
Com funciona aquest voluntariat internacional?
És una iniciativa de la Unió Europea que crea oportunitats perquè els joves d’entre 18 i 30 anys facin voluntariat en projectes al mateix país o a l’estranger, treballant amb entitats locals i ajudant-les en la feina diària.
Els voluntariats poden ser individuals, amb una durada d’entre 2 a 12 mesos o també pot ser per equips, en grups d’entre 10 a 40 participants, amb una durada d’entre 2 setmanes i 2 mesos.
De quines temàtiques són els projectes solidaris?
Els projectes poden ser sobre diferents temàtiques i n’hi ha molts, però els més comuns són aquests:
- Els reptes mediambientals
- La integració de persones migrants
- L’educació
- L’art i la cultura
- La salut i el benestar
- L’educació no formal amb infants i joves
Quant costa viure una experiència d’aquest tipus?
Doncs RES! El programa cobreix totes les despeses: l’allotjament, el viatge, la manutenció, l’assegurança mèdica, i fins i tot ofereix diners de butxaca mensuals i un curs d’idioma 100% gratuït!
Com pots apuntar-t’hi?
Per inscriure't pots fer-ho a través del portal europeu de la joventut.
Si vols saber-ne més, també pots acudir a qualsevol dels punts d'informació juvenil i oficines joves de la regió, troba el que et queda més a prop en aquest mapa virtual.
Ja t’has convençut? A què esperes per viure l’aventura de la teva vida?
Més informació:
Parles català o el voldries practicar? Fes-te del VxL!
No cal que siguis professor de català, ni que tinguis cap titulació...si t'agrada escoltar, conèixer gent nova i compartir emocions, aquí hi tens el teu lloc. I si ets una persona jove que vol guanyar fluïdesa en català, no t'agradaria trobar algú amb qui poder practicar de forma relaxada, per perdre la vergonya, sense l’obligació d’haver d’anar a classe o que algú t’examini?
Apunta't a ser Voluntari per la Llengua com a voluntari o com a aprenent AQUÍ
Aprenent o aprenenta i voluntari o voluntària
Aquest programa, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), facilita que persones majors d’edat que no parlen habitualment català el puguin practicar d’una manera senzilla i natural: conversant en un ambient distès, lluny de les pressions d’una aula d’estudi.
Si aquest és el teu cas, tu seràs la persona aprenent en aquesta parella. Tot el que necessites és tenir uns coneixements bàsics de català per poder-lo parlar mínimament i llançar-te a practicar-lo, com ho faries amb un amic, sense vergonya, per poder anar incorporant poc a poc la llengua catalana en el teu dia a dia, a la feina, a l’escola i en les teves relacions socials.
I la teva parella lingüística serà una persona voluntària. Sí, sí, com tu, també major d’edat, catalanoparlant i que vol compartir la seva llengua amb una persona que vol conversar.
Les trobades, presencials o en línia, es fan una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes a l'hora i dia que acordin les dues persones participants. Si parles habitualment català, què són 10 horetes de la teva vida per poder ajudar una altra persona, sigui jove o no, perquè perdi la por a expressar-se en la nostra llengua?
Què es fa en el VxL?
Els membres de la parella lingüística podeu quedar per xerrar una estona, dels temes que vulgueu. I si tu o la teva parella lingüística us quedeu muts o necessiteu algun recurs per trencar el gel, disposeu de diversos materials (articles, temes per documentar-se, etc.) perquè la conversa pugui fluir
Com a persona voluntària has de tenir clar que no esteu fent classe. El més important és que qui està aprenent se senti còmode/a i s’animi a xerrar. Del que sigui! Recorda que sempre hauràs de deixar que parli més la persona aprenent, que tu ja en saps... Cal que deixis que s’expressi, que no la tallis massa per corregir-li algun error. I, com en totes les parelles, el més important és que parleu de com prefereixes que t’ajudin i de com penses que pots ajudar millor.
Els dinamitzadors dels VxL de cadascun dels 22 centres de normalització lingüística del CPNL gestionen les parelles lingüístiques, que es formen tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats de les persones inscrites. També fan seguiment de les parelles i donen suport a la incorporació de nou voluntariat arreu del territori.
Què pots aconseguir fent el VxL?
I si has fet altres tipus de voluntariat ja deus saber que és profitós per a les dues parts, perquè a més de la satisfacció d’ajudar els altres, les persones voluntàries que participen al VxL també n’aprenen (i molt!) de les persones amb qui comparteixen conversa, descobrint maneres de fer i pensar diferents, i prenent contacte amb altres cultures. A més, es produeixen complicitats entre les dues persones que poden fer néixer noves amistats.
Un altre punt a favor per apuntar-te al programa: poder gaudir de tots els avantatges que t’ofereix el Carnet VxL, amb descomptes en moda, restauració, llibreries, entrades a espectacles teatrals, museus, cinemes, espais naturals, rutes literàries, cursos de cuina, etc.
Més informació:
L'aigua no cau del cel! Estalviem aigua, és urgent
Ens trobem a principis de 2024 i l'agreujament de la sequera que pateix Catalunya és cada vegada més sever. Estalviar aigua és urgent i necessitem l’esforç de tothom.
Quant fa que estem en sequera?
La sequera és un fenomen cíclic que afecta a tot Catalunya. Al llarg dels darrers 20 anys hem viscut diferents episodis d'escassetat d'aigua, però el més greu és el que estem vivint des de 2021 i que suma més de 36 mesos sense pluges.
Com es garanteix l’aigua durant la sequera?
En aquests moments, més de la meitat de l’aigua que fem servir cada dia no ve de la pluja. És regenerada o dessalinitzada, però no n’hi ha prou.
L’escenari del canvi climàtic planteja la necessitat de ser encara més eficients en els usos de l’aigua per compensar els seus efectes sobre la disponibilitat d’aigua a mitjà termini i llarg termini, ja que es reduiran les pluges, les nevades i, en conseqüència, també els cabals dels rius.
Aquesta situació fa necessari que tots els sectors de la societat consolidem i integrem en la nostra activitat diària la cultura de l’estalvi i l’adopció de consums sostenibles. Cal prendre consciència i mesures d'estalvi per part de tothom.
Més informació:
Què és el Pla Joventut 2030?
El Pla Joventut 2030 és l'eina que definirà i guiarà el camí a seguir perquè tu i totes les persones joves del país pugueu construir el vostre projecte de vida amb tots els drets i totes les oportunitats. Perquè volem #JovesAmbTOT.
D’ara i fins l’any 2030, hi ha marcats uns objectius vinculats a 4 grans reptes:
Els 4 grans reptes del Pla Nacional de Joventut de Catalunya
- Independència juvenil, per garantir el desenvolupament de trajectòries educatives i laborals de qualitat, així com l’accés a un habitatge digne.
- Benestar i qualitat de vida, per assegurar la salut física i mental, així com el desenvolupament de la vida de les persones joves en entorns saludables.
- Participació i protagonisme jove, per esdevenir agents actius en els afers públics i de la comunitat, així com en la defensa dels drets i les llibertats.
- Equitat i inclusió jove, per avançar cap a la igualtat efectiva i la no-discriminació de totes les persones joves.
Aquest Pla, que va ser presentat el passat 23 de novembre a la Sala Razzmatazz en un acte amb els concerts de DJ Trapella, Les Que Faltaband i Stay Homas, es concreta en una sèrie de mesures del Govern que configuren els plans d’actuació de polítiques de joventut i, entre les quals hi ha, per exemple, els ajuts de fins a 250 € al mes per ajudar a què les persones menors de 35 anys puguin fer front a les despeses del lloguer de l’habitatge, l’existència d’un referent de salut mental i emocional en tots els instituts o el programa Cultura Jove (abans Escena 25) per fomentar el consum cultural entre les persones joves.
Més informació:
Alliberem els casals de violències masclistes
Campanya #NoÉsElMateix #AixòÉsViolent als casals cívics i comunitaris contra les violències masclistes quotidianes.
Les violències masclistes es manifesten a tots els àmbits personals, fins al punt que poden ser molt presents en la vida social i en comunitat que molts joves fan als casals cívics i comunitaris de Catalunya.
Des d’aquests espais públics, s’ha organitzat una campanya en contra de les violències masclistes quotidianes que posa en relleu la importància de millorar-ne la detecció, a més de fomentar la capacitat crítica de la ciutadania, promoure espais segurs i lliures de violències masclistes.
El fil conductor de la campanya segueix la fórmula “No és el mateix”, un joc de paraules que permet contraposar dues situacions resumides en dues frases.
- No és el mateix demanar permís per tocar el dos que si em toques, sense permís, el cos
- No és el mateix que una nena et digui ‘hola’ que si em dius ‘hola, nena’
- No és el mateix vestir-te com un jutge que si jutges com m’he vestit
- No és el mateix xiular una cançó que s’enganxa que si em xiules i te m’enganxes
Aquesta iniciativa, es completarà pròximament amb tallers adreçats a la ciutadania sobre temàtiques diverses, com per exemple: relacions lliures de violències, sexualitat, diversitat sexual, masculinitats no sexistes, coeducació, drets sexuals i reproductius, entre d’altres.
Més informació:
Obro feel, el xat de suport emocional
Obro feel és un espai segur en el qual pots parlar de tu i del que estàs vivint
La Secretaria d'Infància, Adolescència i Joventut a través de la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, activa un nou servei de suport emocional via Whatsapp. El projecte compta amb la col·laboració del Departament de Salut, de professionals de l’àmbit de la salut mental, així com d’algunes joves que han patit experiències problemàtiques en aquest àmbit.
Aquest servei de xat, que gestiona la Fundació Ajuda i Esperança, està disponible tots els dies de la setmana i sense interrupció perquè puguis parlar de com et sents i de les teves preocupacions.
El que et passa #ÉsMotiuSuficient per demanar ajuda
Si has arribat a un punt en què estàs patint tant, que ja no veus cap sortida.
Si fas veure que estàs bé, però res t’omple i no saps per què.
Si t’exigeixes cada cop més, però mai estàs satisfet/a.
Tot això que sents és motiu suficient per demanar ajuda: ens han fet creure que són coses de l’edat i que això que sents no és tan greu perquè hagis de buscar ajuda. Sí que ho és.
Si sents que hi ha alguna cosa que no funciona, escriu-nos al xat Obro feel i no t’ho quedis per a tu. Afegeix el número 680.354.155 als contactes del teu telèfon per poder iniciar una conversa i sentir-te lliure d’expressar tot allò que necessitis. Al xat hi trobaràs persones amb molta experiència que estan per ajudar-te a millorar la teva situació.
Més informació:
Parlar el català o l’occità a les xarxes socials, té premi!
El Grup Llengües de l’Euroregió Pirineus Mediterrània ha organitzat un concurs per donar suport als joves que creen o presenten continguts a les xarxes socials, de qualsevol temàtica, en llengua catalana i occitana. El premi comença en els 200 euros i pot ser de fins a 750 euros.
Qui hi pot participar?
Hi poden participar joves d'entre 14 i 30 anys que visquin a l'Euroregió (és a dir a Occitània, Illes Balears o Catalunya), també si pertanyen a un grup o una entitat juvenil. A més d’això, aquestes persones han de tenir un projecte actiu a les xarxes socials, sigui en curs o finalitzat.
Quins tipus de projectes s'admeten?
S’admeten projectes de qualsevol temàtica, en són un exemple: els blocs de moda, els canals de videojocs, els pòdcast d’esports, els tutorials de cuina, reportatges de viatges, canals d’estil de vida, tecnologia...
El suport i la forma són lliures: vídeos, tutorials, reproducció en continu (live streaming), canals de difusió de continguts, perfils públics personals, etc.
Com s’hi pot participar?
S’ha d'omplir el formulari de sol·licitud a través de la plataforma de candidatures.
En cada categoria (català o occità) hi ha dos terminis de presentació de projectes, segons les línies:
- Línia 1 (de 14 a 18 anys): fins al 12 de març de 2024
- Línia 2 (de 19 a 30 anys): fins al 8 de gener de 2024
Més informació:
Reforça la seguretat de les teves targetes en les compres en línia
Evita ensurts amb les compres en línia per mitjà de les funcions que avui les targetes bancàries posen a l’abast dels seus titulars.
Avui la majoria de les targetes emeses per les entitats bancàries ofereixen alguns mecanismes de protecció integrats que permeten als seus titulars de reforçar-ne la seguretat. De forma senzilla, els usuaris poden activar algunes mesures realment efectives per evitar les ciberestafes.
Mesures de protecció integrada
3D-Secure és una forma de pagaments en línia, desenvolupada per Mastercard i Visa, que permet unes compres més segures, per mitjà de l’autenticació del comprador com a titular legítim de la targeta bancària emprada en la transacció.
El procés consisteix en el redireccionament de l’usuari a la pàgina segura de l’entitat bancària (amb una URL precedida per https://, on les dades són xifrades) i on se sol·licita al comprador número de targeta, data de caducitat i codi CVV. Acte seguit, per completar la transacció, la interfície formularà un dels requeriments següents al comprador en forma d’autenticació de doble factor, alternativament:
- Un codi numèric, que l’entitat bancària haurà remès al telèfon mòbil del comprador a través d’un missatge SMS.
- Un codi d’una targeta de coordenades —facilitada amb anterioritat pel banc al seu client—.
- El PIN de la targeta bancària.
- La validació de la transacció a través de l’aplicació del banc.
Mecanismes de protecció a l’abast de l’usuari
El CVV (acrònim de Card Verification Value) és un codi de 3 o 4 dígits imprès al revers de les targetes bancàries que serveix com a mesura de protecció en fer compres telemàtiques: se sol emprar, juntament amb la numeració i la data de caducitat, per confirmar que qui efectua la transacció és el titular legítim de la targeta. Dissenyat inicialment per atorgar una capa addicional de seguretat en les compres en línia, desgraciadament, tot sol no ofereix avui prou protecció.
La Payment Services Directive, coneguda amb l’abreviatura PSD2, és la Directiva Europea que regula els serveis de pagament (això inclou pagaments amb targetes, transferències, domiciliacions…) en el marc de la Unió Europea (cal tenir present que PSD2 no aplica a compres en línia efectuades fora de la UE). Va entrar en vigor el 14 de setembre del 2019.
El seus objectius són:
- Impulsar la transparència, la competència i la innovació dels serveis de pagament i del sector financer.
- Promoure el desenvolupament i l’ús de pagaments en línia i mòbils innovadors, com ara la banca oberta.
- Fer més segurs els serveis de pagament europeus transfronterers.
- Protegir els consumidors quan paguen en línia.
Per sort, en virtut d’aquesta normativa, moltes entitats bancàries ofereixen actualment funcionalitats afegides a les seves targetes que permeten als usuaris de reforçar-ne la seguretat. Per exemple:
- Funció d’interruptor: permet apagar la targeta temporalment (i activar-la únicament quan hàgim d’efectuar pagaments).
- Funció de notificació de càrrecs: el titular de la targeta pot configurar avisos de pagament a través de l’aplicació bancària per assabentar-se de quan rep un càrrec.
- Codi CVV dinàmic: a diferència del CVV tradicional, aquest codi no es troba pas imprès a la targeta física, sinó que es genera des de l’aplicació del banc per confirmar cada transacció, de manera que no n’hi ha prou de conèixer les dades que figuren a la targeta per fer-la servir.
Més informació
#FerVoluntariatTransforma
La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) inicia la campanya ‘Fer voluntariat, una experiència transformadora’ per tal de fomentar la participació de les persones joves en accions de voluntariat.
Campanya
El dret de participació dels i les joves està reconegut en el Pla Nacional de Joventut de Catalunya. A més, segons dades de l’Informe de la Joventut Catalana del 2022, el jovent es considera majoritàriament afí a valors postmaterialistes. Tanmateix, l’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què’ impulsat per la FCVS, detalla que el percentatge de joves d’entre 14 i 34 anys que fan voluntariat a Catalunya és del 20%.
La FCVS pretén impulsar la implicació activa i significativa de joves a través de la campanya ‘Fer voluntariat, una experiència transformadora’, la qual promou l’ús de la borsa Voluntariatenunclic, una web que connecta ofertes de voluntariat d’entitats socials amb persones que volen participar fent una acció voluntària.
Federació Catalana de Voluntariat Social
La Federació Catalana de Voluntariat Social és la plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya.
És una xarxa d’entitats sense afany de lucre que treballa pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social, al nostre país. La nostra incidència política persegueix que el voluntariat i l’associacionisme, per la seva valuosa aportació a la millora democràtica del país, siguin fomentats i reconeguts com a tals.
El voluntariat social a Catalunya col·labora dins les entitats perquè elles coneixen les causes, són expertes en cohesió social i poden garantir un treball per a la transformació ciutadana.
Aplega prop de 340 entitats amb les quals impulsa recursos i serveis per afavorir l’acció voluntària. Aquesta tasca, feta conjuntament amb totes elles, impacta sobre un total d'unes 85.000 persones voluntàries.
Acció destacada
Entre les accions que ha impulsat la FCVS per sensibilitzar i fomentar el voluntariat juvenil, s’ha organitzat la formació ‘Actua localment: voluntariat i participació per a joves’ el pròxim 27 i 28 de setembre en format virtual.
En aquesta formació acompanyaran als i les joves en la cerca d’una acció voluntària que s’adapti a les seves aptituds i necessitats. Descobriran què poden fer, a on i per a qui, des d’acompanyament, mentories, activitats de lleure, campanyes de sensibilització i molt més.
Més informació:
- Vídeo de la campanya
- voluntaris.cat
- Borsa del voluntariat (Voluntariat en un clic)
- Formació ‘Actua localment: Voluntariat i participació per a joves’
Bibliopiscines i biblioplatges a l’estiu
L’estiu arriba de la mà de les biblioplatges i bibliopiscines, una iniciativa de les Biblioteques públiques de Catalunya que acosta la lectura i l’univers de les paraules als espais de lleure a l’aire lliure, fora dels edificis habituals.
Quin servei es dona?
Segons si es tracta d’una bibliopiscina o una biblioplatja el tipus de servei pot variar una mica, però sobretot s’ofereix un servei de consulta de premsa diària, llibres i revistes. També són populars les activitats d'animació a la lectura, tallers i presentacions, així com els punts de lectura, entre altres propostes culturals.
A part d’això, hi ha la possibilitat de fer-se el carnet de la biblioteca i, en algun cas, connectar-se a Internet.
Què s’hi pot demanar en préstec?
Principalment, es poden consultar i demanar en préstec: diaris, revistes, còmics, contes i novel·les. Els documents disponibles es dirigeixen a joves de totes les edats i en gran part tracten temes d’actualitat i de literatura d’imaginació.
On puc trobar una biblioteca d’estiu?
Les biblioteques d’estiu estan repartides a diversos municipis de la demarcació de Lleida, les Terres de l'Ebre, Tarragona, Barcelona i Girona. En aquests moments són més de 90 les biblioteques que s’han sumat a aquesta aliança entre la lectura i el lleure.
Pel que fa a l’horari i els dies d’obertura, segons la disponibilitat de la biblioteca pot ser des d’un dia a la setmana fins a una setmana sencera, essencialment durant els mesos de juliol i agost.
Més informació:
- Llistat de biblioplatjes i bibliopiscines
- Mapa i cercador de biblioteques de Catalunya
- Préstec de llibres electrònics per llegir allà on siguis
Turisme i aventura a la natura
Turisme i aventura a la natura!
A casa nostra la natura és present allà on miris, si busques plans al mar o a la muntanya hi trobaràs un ampli ventall d’activitats per descobrir la riquesa natural i diversitat que ens envolta.
Què puc fer a la natura?
- Senderisme: la manera de descobrir la natura a un ritme tranquil, pots fer rutes a peu per camins senzills, de curta o llarga distància.
- Esports d’aigua: rutes en vaixells de vela, llanxa o a rem, tant en llacs com en mar obert, una activitat protagonista al litoral, però també a rius.
- Cicloturisme: mou-te sobre rodes per antics traçats del ferrocarril, rutes paral·leles a la costa i camins d’interior entre vinyes i serres.
- Espais naturals: una immersió a mida cap a la gran diversitat ecològica i paisatgística per descobrir i gaudir a tot el territori.
Coses a tenir en compte:
Abans de fer una activitat a l'aire lliure, consulta la previsió del temps, ja que les condicions meteorològiques poden variar durant el dia, sobretot a la muntanya. En el portal Meteomuntanya, hi trobaràs informació meteorològica exhaustiva sobre les muntanyes catalanes en temps real.
Així mateix, igual d’important és conèixer el grau de perill d’incendi forestal, sobretot en les estacions més caloroses de l'any. En aquest cas, pots consultar el mapa del Pla Alfa, ja que allà es dona informació actualitzada de la situació diària a les comarques catalanes.
Més informació:
Beques Eurodissea de pràctiques a l’estranger
Vols guanyar experiència professional? El programa Eurodissea t’ajuda a trobar pràctiques en empreses estrangeres.
Què ofereix el programa Eurodissea?
- L’oportunitat de millorar el perfil professional, mitjançant una experiència de pràctiques a l’estranger.
- Una beca que permet atendre les despeses d’allotjament, manutenció i transport local durant l’estada al país d’acollida.
- Curs d’idiomes per adquirir competències lingüístiques en un idioma estranger.
- Assegurança d’accidents, repatriació i responsabilitat civil.
- Seguiment, per part de la regió d’enviament i d’acollida, durant el temps de participació en el programa.
- Programa d’activitats socioculturals que permet conèixer la regió d’acollida i la seva cultura.Com funciona el programa Eurodissea?
En el programa hi participen diverses regions europees que s’organitzen en xarxa, per mitjà dels equips de corresponsals que fan possible aquest tipus de mobilitat entre les persones joves. La gestió i cerca d’ofertes de pràctiques, i també la gestió de la candidatura i el seguiment de l’estada, són processos que es fan mitjançant la plataforma Eurodissea, adherida a l’Assemblea de les Regions d’Europa (ARE).
Pel que fa als joves catalans, és des de l’Àrea de Programes Internacionals del SOC des d’on es coordina el programa Eurodissea. És a dir, el SOC selecciona i fa el seguiment dels joves candidats i candidates que faran estades de pràctiques a l’estranger, orienta les empreses catalanes, i fa el seguiment de les persones joves estrangeres que venen a Catalunya a fer una estada de pràctiques professionals.
Qui hi pot participar?
Per participar en el programa Eurodissea cal complir els requisits següents:
- Tenir entre 18 i 35 anys d'edat.
- Estar empadronat/ada a la regió d'origen Eurodissea.
- Tenir formació i/o experiència professional en l'àmbit laboral objecte de l'estada.
- Complir els requisits lingüístics de l’oferta de pràctiques d’interès.
- En el cas dels joves residents a Catalunya, estar inscrits/es com a demandant d'ocupació al SOC en el moment de marxar a l’estranger.
Com participar-hi?
La participació en el programa requereix estar registrat a la plataforma Eurodissea. Un cop creat el perfil, es pot accedir a les ofertes disponibles, filtrar-les segons els interessos i presentar una candidatura. Cal tenir en compte que cada regió té condicions específiques d'acollida.
L’oferta de pràctiques s’actualitza de forma periòdica i el període de presentació de candidatures està obert tot l’any. Es recomana seleccionar les oportunitats que més s’ajustin a les expectatives i perfil de la persona jove interessada.
Per acabar, el SOC fa una preselecció de les candidatures i fa d’enllaç entre la regió d’acollida i la persona jove interessada.
Més informació:
Let's clean up Europe
Aquest maig, el gran esdeveniment europeu ‘Let’s Clean Up Europe’ convida a tothom a col·laborar en la reducció de residus a la natura.
A la platja, al riu o al bosc, és on moltes de les activitats humanes impacten de manera negativa sobre el medi ambient. És per això que organitzacions i entitats de diferents llocs proposen en els dies 5, 6 i 7 de maig accions multitudinàries de recollida de residus.
Com puc saber si s’organitzen accions a prop meu?
Consulta l’agenda d’activitats del ‘Let’s Clean Up Europe’ a Catalunya. Hi trobaràs totes les accions orientades a aconseguir recollir el màxim de residus possible per tal de frenar la pèrdua de la biodiversitat i la contaminació dels espais naturals que ens envolten.
Com hi puc participar?
Hi pots participar individualment o en grup. En algunes de les activitats es demana inscripció prèvia i en altres només t’has de presentar a l’activitat en el dia i hora assenyalat. Si necessites més informació, pots posar-te en contacte amb l’entitat que impulsa l’acció per saber-ne més.
Suma’t al repte de mantenir els entorns naturals nets i saludables!
Més informació:
- Agenda d’activitats ‘Let’s Clean Up Europe’
- Infografia sobre les deixalles marines
- Neteja digital: alleugera la teva petjada
Voluntariat en un clic!
Si busques una manera de contribuir positivament en la societat, el voluntariat és una de les accions que et farà créixer com a persona mentre ajudes els altres.
Dins i fora de Catalunya, són moltes les opcions i les entitats que fan possible projectes i activitats de millora social en les que pots col·laborar, tant si ets més de fer accions directes com en línia.
On consultar ofertes de voluntariat?
Una bona selecció d’ofertes de voluntariat la pots trobar al web ‘Voluntariat en un clic’, on des de l’apartat ‘Voljove’ s’hi publiquen accions de voluntariat per a joves de 16 a 18 anys.
Des d’aquest web tens l’opció de fer una cerca personalitzada que t’ajudarà a trobar el voluntariat que més s’escaigui al que estàs buscant. Se’n poden aplicar filtres per mostrar ofertes de voluntariat segons l’àmbit que més t’interessi, la disponibilitat (que pot ser d’un dia o més d’un), les motivacions, i també en funció de la província on visquis.
Consells per triar un voluntariat:
- Identifica les coses que t’apassionen
- Consulta els requisits de cada voluntariat
- Informa’t sobre el que aprendràs a fer
- Coneix més sobre el funcionament de l’entitat
Per últim, però no menys important, selecciona les ofertes que més s’adeqüen al que estàs buscant i sobretot aquelles que et poden aportar una experiència significativa pel que fa al teu creixement personal i fins i tot professional.
Més informació:
T-jove per a menors de 30 i a preu únic
La T-jove està disponible per a menors de 30 anys des del 15 de març. A més, es ven al preu únic de 40 euros per a totes les zones de les 6 corones de l'ATM.
- Aquests avantatges només estan disponible en el sistema T-mobilitat, ja que la T-jove s'ha deixat de vendre en format magnètic.
- Si tens una T-jove de cartó amb validesa, podràs seguir viatjant amb ella fins a esgotar-la, però no gaudiràs d'aquestes noves condicions.
Passa’t ja al nou sistema i gaudeix dels avantatges!
Més informació: https://t-mobilitat.atm.cat/web/t-mobilitat/campanya-tjove
Pràcticum Odisseu
Vols fer pràctiques remunerades de la teva carrera a l’estiu? Tenim la solució!
Si estudies un grau o màster universitari en el programa Odisseu podràs trobar-hi ofertes de pràctiques remunerades situades en territoris rurals que t’ajudaran a connectar els coneixements que has adquirit a la carrera amb el món laboral.
Es tracta d’un programa de cooperació educativa amb les universitats per fomentar que la gent jove dels territoris rurals, o que s’hi vulgui instal·lar, guanyi experiència en el món professional al qual es vol dedicar en el futur.
Com són les pràctiques?
La durada de les pràctiques és de mínim 300 hores, a realitzar durant el curs acadèmic vigent i, en qualsevol cas, abans del 15 de setembre. Pel que fa a la remuneració, inicia a partir dels 7€/h (bruts), dels quals el 60% estan subvencionats pel programa.
Les ofertes es publiquen al portal Odisseu Jove. Allà trobaràs les pràctiques classificades per àmbits professionals i segons el territori d’àmbit rural. És molt important que abans de participar en el programa et posis en contacte amb el servei on es gestionen les pràctiques a la teva universitat per saber si es compleixen els requisits.
Quan em puc presentar a les ofertes de pràctiques?
Enguany, el període de candidatures comença el 15 de març i acaba el 19 d’abril. A la teva candidatura hi pots incloure fins a 3 ofertes d’entitats i empreses que creguis que encaixen millor amb les habilitats i els coneixements que vols desenvolupar al lloc de treball.
A partir d’aquí, inicia el procés de selecció dels estudiants on possiblement es faci una entrevista abans de la signatura del conveni de cooperació educativa amb l’empresa o institució i la teva universitat per tal de poder realitzar l’estada de pràctiques.
Més informació
Cibertrucs pel dia a dia que poden fer funcionar millor el teu mòbil
Fa temps que detectes que el mòbil no funciona com ho fa normalment? Pot ser que algun contingut sospitós estigui empitjorant-ne el funcionament. Si no et vols trobar més en aquesta situació, segueix aquests 5 cibertrucs i veuràs com tot funciona millor!
- Cibertruc per obrir enllaços amb seguretat al mòbil
De vegades, saber si un enllaç és segur acaba sent tot un enigma, però en tenim la solució!
Hi ha aplicacions anomenades de “navegació segura” que es dediquen a analitzar els URL per saber si són segurs o no. És el cas de MyWOT, una eina dissenyada per detectar pàgines perilloses que amaguen algun tipus d’engany o robatori d’informació.
- Cibertruc per evitar descàrregues d’apps fraudulentes
T’has descarregat una aplicació que no acaba de ser com pensaves? Combat les aplicacions fraudulentes amb més precaució i informació!
Aquest tipus d’aplicacions poden malmetre el dispositiu mòbil i tota la informació que hi conté. Per això, abans de tot assegura’t que estigui en una botiga oficial, revisa els comentaris i les valoracions d’altres perfils i comprova quins permisos demanen.
- Cibertruc per blocar els SMS sospitosos al mòbil
Acabes de rebre un SMS i t’has quedat de pasta moniato perquè no saps d’on surt? Podria tractar-se d’un SMS fraudulent i la millor manera d’evitar-los és blocant-los.
Les ofertes que regalen coses sense demanar res a canvi són altament sospitoses d’estafa (smishing). El que es busca és suplantar una marca per robar-nos diners o dades. Per deixar de rebre’ls, configura l’aplicació de missatgeria o bloca els missatges.
- Cibertruc per usar de manera fàcil una contrasenya a tot arreu
Et costa tenir una contrasenya diferent per a cada servei o aplicació? El gestor de contrasenyes t’ho posa fàcil!
Estalvia’t la feina de memoritzar-les totes i aconsegueix una contrasenya pròpia i diferenciada. Només en un clic, el gestor de contrasenyes et guarda la contrasenya que vulguis i des d’aquí fa la resta per protegir-les totes.
- Cibertruc per blocar el mòbil amb seguretat
Saber com blocar el mòbil bé, és la primera protecció davant dels intrusos que també et serà molt útil en cas de pèrdua o de robatori.
Recorda activar el bloqueig automàtic del mòbil, es configura des dels ajustaments de pantalla. Ep! Millor 15 segons que no pas 1 minut. I per desblocar-lo, fes servir una contrasenya de més de 8 caràcters o l’empremta digital, en comptes del patró gràfic.
Més informació
Bibliotràilers - Llegeix, grava... i guanya!
Si llegir és una de les teves grans passions, el concurs bibliotràilers et dona l’oportunitat d’anar més enllà i combinar la lectura amb la creació audiovisual.
En parelles o grups de fins a 5 persones haureu d’escollir el llibre que més us agradi i quan tingueu la idea de guió, gravar un bibliotràiler. És a dir, crear un vídeo curt que presenti de manera breu i visual de què tracta el llibre triat.
D’entre tots els projectes presentats es premiaran els 3 finalistes de cadascuna de les 5 categories existents que són:
- El millor bibliotràiler
- El bibliotràiler més creatiu
- El bibliotràiler amb el millor guió
- El bibliotràiler més votat per les biblioteques
- El millor tràiler d’animació
La idea de tot plegat és aconseguir que a través d’un bibliotràiler les ganes de llegir arribin a més gent.
El grup guanyador obtindrà com a premi:
- Una càmera de vídeo esportiva / acció 4k.
- Un lot de llibres.
- Un diploma.
- Un taller formatiu de com fer un guió i disseny d’un tràiler de llibre.
Als equips finalistes de cada categoria se’ls reconeixerà amb:
- Un taller de formació de com fer un guió i disseny d’un tràiler de llibre.
- Un lot de llibres.
- Un diploma.
T’hi animes? S’hi pot participar fins al dia 15 de gener inclòs. Si necessites que algú t’aconselli sempre pots apropar-te a qualsevol de les Biblioteques públiques de Catalunya on t’ajudaran amb la teva consulta.
Més informació:
Coneixes el programa d’intercanvis internacionals Eurodissea?
El programa Eurodissea (Eurodyssey en anglès) és un programa de mobilitat transnacional que ofereix als joves europeus la possibilitat d'adquirir experiència professional i personal —i millorar el coneixement i l'ús d'un idioma estranger—, mitjançant la realització de pràctiques en empreses en una de les regions adherides al programa Eurodissea de l’Assemblea de les Regions d’Europa (ARE). Són pràctiques professionals dotades amb una beca mensual que permet atendre les despeses de manutenció, allotjament i transport local, i gaudir d'una formació lingüística i d’activitats culturals a càrrec de la regió d'acollida.
Eurodissea és un programa de l’Assemblea de les Regions d’Europa que va néixer el 1985. Catalunya és una de les regions fundadores. El principi de reciprocitat marca la relació que s'estableix entre les regions. Cada regió d'origen gestiona i envia joves participants en pràctiques i es compromet a finançar la beca de les persones joves en pràctiques que rep com a regió d'acollida.
Sobre el programa
El programa Eurodissea permet que les persones joves participants millorin la seva ocupabilitat mitjançant una experiència internacional.
Les regions s’organitzen en xarxa, per mitjà dels equips de corresponsals que fan possible la mobilitat entre les persones joves. La gestió i cerca d’ofertes de pràctiques, i també la gestió de la candidatura i el seguiment de l’estada, són processos que es fan mitjançant la plataforma Eurodissea.
L’Àrea de Programes Internacionals del SOC coordina el programa Eurodissea a Catalunya. El SOC selecciona i fa el seguiment de les persones joves de Catalunya que fan estades de pràctiques a l’estranger, orienta les empreses catalanes, i fa el seguiment de les persones joves estrangeres que venen a Catalunya a fer una estada de pràctiques professionals.
Què ofereix?
- L’oportunitat de millorar el perfil professional, mitjançant una experiència de pràctiques a l’estranger.
- Una beca que permet atendre les despeses d’allotjament, manutenció i transport local durant l’estada al país d’acollida.
- Curs d’idiomes per adquirir competències lingüístiques en un idioma estranger.
- Assegurança d’accidents, repatriació i responsabilitat civil.
- Seguiment, per part de la regió d’enviament i d’acollida, durant el temps de participació al programa.
- Programa d’activitats socioculturals que permet conèixer la regió d’acollida i la seva cultura.
Qui hi pot participar?
Per participar al programa Eurodissea cal complir els requisits següents:
- Tenir entre 18 i 35 anys d'edat.
- Estar empadronat/ada a la regió d'origen Eurodissea.
- Tenir formació i/o experiència professional en l'àmbit laboral objecte de l'estada.
- Complir els requisits lingüístics de l’oferta de pràctiques d’interès.
- En el cas dels joves residents a Catalunya, estar inscrits/es com a demandant d'ocupació al SOC en el moment de marxar a l’estranger.
Com participar-hi?
Si ets una persona jove empadronada a Catalunya, per participar al programa cal registrar-se a la plataforma Eurodissea. Podeu consultar la Guia d'ajuda per fer la inscripció. Un cop creat el perfil, es pot accedir a les ofertes disponibles, filtrar-les segons els interessos i presentar una candidatura. Cal tenir en compte que cada regió té condicions específiques d'acollida.
L’oferta de pràctiques s’actualitza de forma periòdica i el període de presentació de candidatures està obert tot l’any. Es recomana seleccionar les oportunitats que més s’ajustin a les expectatives i perfil de la persona jove interessada.
Es poden cercar les ofertes per sectors d'activitat o bé per regions i —dins de cada oferta— hi ha disponible informació d'interès sobre les dates d'inici i final de l'estada, el perfil que busca l'empresa i el nivell de l'idioma requerit per a l'oferta seleccionada.
El SOC fa una preselecció de les candidatures i fa d’enllaç entre la regió d’acollida i la persona jove interessada.
Enllaços relacionats