#SOMJOVES

L’estiu s’obre pas: anem preparats!

El temps estiuenc s’acosta i ens convida a sortir, a explorar i fer activitats de lleure educatiu. D’una banda, en entorns naturals, es pot gaudir de les rutes, excursions i acampades, i d’una altra de les colònies i els casals de vacances.

Segueix aquests consells i gaudeix al màxim de les activitats de lleure!

Rutes i excursions

 • Penseu en activitats que s’adaptin a tot el grup
 • Consulteu la previsió meteorològica
 • Seleccioneu roba i calçat adequat
 • Eviteu aliments com l'ou, la tonyina o el pernil dolç
 • Emporteu-vos una cantimplora
 • Porteu el telèfon mòbil carregat

Acampades

 • Feu servir tendes de campanya de materials resistents i impermeables
 • No acampeu a prop dels rius
 • Feu servir aigua potable per beure o cuinar
 • Elimineu les restes de menjar
 • Protegiu els aliments d'animals i del sol
 • Mantingueu les mans ben netes
 • Adopteu actituds en prevenció d'incendis forestals
 • Consulteu el Pla Alfa de protecció civil
 • Porteu el telèfon mòbil carregat

Colònies i casals de vacances

 • Feu un ús racional de l'aigua
 • Eviteu fer activitats intenses en les hores centrals del dia
 • Feu activitats aquàtiques amb acompanyant
 • Feu menjars lleugers i hidrateu-vos sovint
 • Utilitzeu protecció solar
 • Seguiu els consells de seguretat a la platja i a la piscina

 

Més informació:

 

 


 

Prepara't per a la PAU

Els dies 4, 5 i 6 de juny et presentes a la prova d’accés a la universitat i necessites un impuls extra? Complimenta l’estudi amb els recursos del Canal Universitats i els consells del Canal Salut i aconsegueix els resultats que busques.

Fes un calendari d’estudi

Una bona organització de l’estudi és bàsica per afrontar la selectivitat amb garanties d’èxit. Ara que ja se sap quins són els dies de la prova PAU i els horaris, els experts recomanen planificar bé les matèries i repassar el contingut amb mapes conceptuals, esquemes o resums, el que et vagi millor. També aconsellen fer sessions de 45 o 60 minuts d'estudi amb descansos de 15 o 20 minuts.

Fes exercicis de preparació a l’examen

Des de l’aplicació Posa't a prova pots preparar-te l’examen de la Selectivitat amb preguntes de les matèries que s'examinen a les PAU. Les preguntes són de tipus test i cadascuna té una sola resposta correcta. Una bona manera de repassar només allò que t’interessa millorar.

Fes simulacres d’examen de la PAU

Practicar amb models d'exàmens d'anys anteriors té molts avantatges, a més de familiaritzar-te amb l’estil de l’examen i gestionar el temps de duració de la prova, aquesta eina d’estudi et pot servir per a millorar en la preparació de la fase general i de la fase específica de la Selectivitat. Recorda que la durada dels exàmens de cada matèria és d'una hora i mitja.

Controla l'angoixa i l'estrès

De vegades la por del fracàs o tenir un alt grau d'exigència amb un mateix/a pot afectar el teu rendiment acadèmic. Al Canal Salut trobaràs uns quants exercicis de relaxació i de respiració que et poden ajudar a concentrar-te millor i afrontar els exàmens amb més seguretat.

Si has arribat fins aquí, només ens queda desitjar-te molta sort el dia de l’examen. Si tens dubtes sobre estudis universitaris, proves d'accés, preinscripció, beques pots consultar aquest apartat de preguntes freqüents sobre les PAU o posar-te en contacte amb les Oficines d'accés i atenció a l'estudiant.

 

Més informació:

 


 

Aquest estiu vols fer créixer un camp?

Si tens entre 14 i 29 anys i vols viure una experiència de contacte i d’intercanvi amb una comunitat, no ho dubtis: els camps de treball t’esperen!

Què és un camp de treball?

Els camps de treball són activitats de voluntariat que consisteixen a realitzar projectes i serveis en una comunitat que acull a un grup de joves. Cada participant es compromet de forma desinteressada a participar en el treball proposat (ambiental, social, patrimonial, arqueològic, cultural...).

Quina és la durada aproximada de l’estada?

Hi ha diferents tipus de camps de treball, els que s'organitzen a Catalunya són gestionats per entitats socials, i tenen una durada de quinze dies. Els camps de treball d’intercanvi a altres zones de l’Estat i a l’estranger poden tenir una durada diferent depenent del tipus de projecte, el país d’estada o l’entitat organitzadora.

Quina és l'oferta de camps de treball 2024?

Com fer la inscripció?

Les inscripcions són obertes fins al 30 d'abril al migdia. Tot i que aquest termini es podrà allargar fins a exhaurir totes les places.

 

Més informació:

 


 

Mil maneres de celebrar Sant Jordi

En la diada de Sant Jordi, tot un món de cultura està per descobrir. Pots visitar museus, participar en concursos lingüístics, passejar per fires literàries i festes populars... Aquí tens un tastet del què podràs trobar en aquest dia tan especial.

Sant Jordi a les biblioteques

Les biblioteques catalanes són un dels punts on més activitats se celebren per la diada de Sant Jordi. Hi ha la tradicional Revetlla de Sant Jordi, però també hi ha portes obertes, presentacions de llibres, tallers, signatures... Consulta-les aquí!

Sant Jordi al museu

Els museus de la Generalitat de Catalunya oferiran portes obertes el 23 d’abril, diada de Sant Jordi. Concretament, hi participen els següents:

Sant Jordi amb la cultura popular

També amb motiu de la diada, el Centre de Documentació de Cultura Popular ofereix de forma gratuïta tots els llibres duplicats del seu fons. Podeu consultar-los i recollir-los durant la setmana de Sant Jordi (del 22 al 26 d’abril) de 9 a 14 hores en el mateix Centre de Documentació (Plaça Salvador Seguí, 1-9, 2a planta – Edifici Filmoteca de Catalunya a Barcelona).

Portes obertes al Palau de la Generalitat

Si el que vols és conèixer com és el Palau per dins, hi ha portes obertes durant la jornada de Sant Jordi a més de tallers tot el cap de setmana.

Sant Jordi arreu del món

Si aquesta diada t’agafa fora o de viatge no pateixis perquè podràs gaudir igualment dels castellers, els festivals literaris, la gastronomia catalana, els tallers i fins i tot concerts que se celebren a diverses parts del món... Perquè et facis una idea hi ha activitats programades a llocs com Berlín, Nova York, Mèxic i Corea del Sud.

 

Més informació:

 


 

Fem créixer l’associacionisme juvenil

L’associacionisme juvenil és un fet social que uneix un grup de persones joves a implicar-se socialment en allò que els afecta en les seves vides o comunitats. En l’actualitat, el moviment associatiu està molt arrelat a Catalunya i respon a la voluntat de transformar la realitat a través de la participació i la cohesió social. 

Què significa associar-se amb altres joves?

El fet d’associar-se vol dir compartir interessos comuns i conèixer altres realitats. Fet que implica altres coses com: col·laborar en l'acció i la transformació social, l'anàlisi crítica de la realitat, l'escolta activa i l'autocrítica, així com la intel·ligència emocional, la capacitat d’autoorganització i la participació comunitària.

Com es pot formar part d’una associació juvenil?

Sovint, la manera de participar en aquestes comunitats de joves és a través d’una entitat juvenil ja establerta, però també pots crear-ne una de nova. Un cop l’entitat juvenil està constituïda i registrada, les persones joves que hi estiguin associades poden començar a treballar col·lectivament en iniciatives locals, nacionals o internacionals i sobre àmbits molt diversos.

Quines qüestions s’acostumen a treballar des de les entitats juvenils?

Les entitats juvenils tenen un rol crucial en la societat, ja que empoderen la gent jove i els hi donen veu en tot allò que els importa com pot ser: el lleure, l’esport, la inclusió, els drets humans, el medi ambient, l’educació, la tecnologia, la cultura...

A Catalunya tenim un gruix significatiu d’associacionisme juvenil que el formen entitats d’educació en el lleure de base voluntària (esplais, caus, agrupaments) que tenen un paper social molt important en les comunitats on hi tenen implantació.

Com trobar l’entitat juvenil que m’escau millor?

Una manera fàcil i ràpida de veure el gran nombre d'entitats juvenils que treballen a Catalunya i seleccionar aquelles que et puguin interessar és consultar la base de dades d'entitats juvenils de la Direcció General de Joventut.

L’associacionisme té un alt potencial d'impacte pel que fa a la transformació comunitària. Associa’t i forma part d’aquesta transformació social.

Més informació:

 

 


 

Subvencions per al pagament del lloguer o cessió d'ús per a joves fins a 35 anys 2024

S’ha obert un nou període de subvencions per al pagament del lloguer o cessió d’ús per a joves fins a 35 anys. Són subvencions per facilitar l'emancipació i el gaudi d'un habitatge o habitació en règim de lloguer o de cessió d'ús per a persones joves que en el moment de presentar la sol·licitud tinguin fins a 35 anys, l'edat de 35 anys inclosa.

El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 12 d'abril de 2024 a les 15:00 h.

Els ajuts no es donen per l’ordre d’arribada de les sol·licituds. Es valoraran i s'aplicaran les puntuacions dels expedients per a la seva concessió.


Beneficiaris

Persones físiques, joves de 35 anys o menys en data 26/02/2024, que siguin titulars d'un contracte de lloguer o de cessió d'ús de l'habitatge o habitació que constitueixi el seu domicili habitual i permanent, en el territori de Catalunya.


Requisits

Estar empadronat a l’habitatge anteriorment a la data de publicació de la convocatòria.

No s’accepten contractes de lloguer entre persones que tinguin parentiu.


Ingressos

S’estableixen uns límits màxims que no sobrepassin els 24.301,58 € (3,05 vegades l’indicador de renda de suficiència  (IRSC) de l'any 2022.


Imports màxims de lloguer mensual

No pagar un lloguer o preu de cessió d'ús mensual per l’habitatge o habitació superior als següents imports

Quant es tracti d'habitatge:

 • Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental): 950 euros.
 • Resta de la demarcació de Barcelona: 650 euros.
 • Les Terres de l'Ebre: 600 euros.
 • Demarcació de Girona: 650 euros.Demarcació de Tarragona: 600 euros.
 • Demarcació de Lleida: 600 euros.

Per a famílies nombroses, famílies monoparentals i per a unitats de convivència amb algun membre amb discapacitat legalment reconeguda i barem mobilitat favorable, aquest import màxim serà de 900 euros a tot el territori de Catalunya.

Amb l'excepció de l'Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental) que serà de 1.100 euros.

Quant es tracti d'habitació:

 • Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental): 450 euros.
 • Resta de la demarcació de Barcelona: 350 euros.
 • Demarcació de Girona: 350 euros.
 • Demarcació de Tarragona: 300 euros.
 • Demarcació de Lleida: 300 euros.
 • Les Terres de l'Ebre: 300 euros.


Import de la subvenció

 • 20% de l'import del lloguer anual quan l'esforç per pagar el lloguer sigui igual o inferior al 30% dels seus ingressos.
 • 30% de l'import del lloguer anual quan l'esforç per pagar el lloguer sigui superior al 30% i inferior al 40% dels ingressos.
 • 40% de l'import del lloguer anual quan l'esforç per pagar el lloguer sigui igual o superior al 40% dels ingressos.
 • S'estableix un límit màxim de 250 euros mensuals i un mínim de 20 € per habitatge.


Accedeix al tràmit

 

 


 

Què fer després de l'ESO?

Si estàs a punt d’acabar l’Ensenyament Secundari Obligatori, és molt probable que aquesta pregunta et rondi pel cap. Potser encara no ho sembla, però tu tens la resposta a aquesta pregunta tan important.

Quines opcions tinc?

La realitat és que tens més d’una opció i això és positiu perquè pas a pas podràs trobar allò que fa més per a tu. Cal situar-se des del moment que se superen els estudis d’ESO. A partir d’aquí, un primer camí és continuar l’itinerari acadèmic (fer el batxillerat o cicles formatius) i un segon camí és valorar la inserció en el mercat laboral.

Com prendre una bona decisió?

Si tens moltes idees, però també molts dubtes, aquí hi ha algunes preguntes que et poden ajudar a esclarir una mica els teus pensaments:

 • Quins són els teus somnis? I les teves motivacions?
 • Quins són els reptes i les oportunitats del mercat laboral i de la societat?
 • Com actuar per aconseguir això que vull fer? Què puc estudiar?

On puc demanar ajuda i orientació educativa?

No pateixis si et costa trobar resposta a les qüestions anteriors, les Oficines Joves i els Punts d’Informació Juvenil són espais d’assessorament i orientació juvenil on et donaran un cop de mà en identificar les teves capacitats, competències i interessos, de manera que puguis prendre decisions autònomes, clares i realistes en matèria de formació i treball.

També, pots acudir a les fires d’orientació local on trobaràs multitud d’expositors d’universitats i centres educatius on t’explicaran amb més detall quines ofertes formatives hi ha, la manera d’accedir-hi i les sortides laborals.

 

Més informació:

 


 

Viu una experiència internacional en el Cos Europeu de Solidaritat!

El programa del Cos Europeu de Solidaritat és un dels molts projectes de mobilitat internacional que existeixen si vols viure una experiència única i fer comunitat amb altres joves a l’estranger.

Com funciona aquest voluntariat internacional?

És una iniciativa de la Unió Europea que crea oportunitats perquè els joves d’entre 18 i 30 anys facin voluntariat en projectes al mateix país o a l’estranger, treballant amb entitats locals i ajudant-les en la feina diària.

Els voluntariats poden ser individuals, amb una durada d’entre 2 a 12 mesos o també pot ser per equips, en grups d’entre 10 a 40 participants, amb una durada d’entre 2 setmanes i 2 mesos.

De quines temàtiques són els projectes solidaris?

Els projectes poden ser sobre diferents temàtiques i n’hi ha molts, però els més comuns són aquests:

 • Els reptes mediambientals
 • La integració de persones migrants
 • L’educació
 • L’art i la cultura
 • La salut i el benestar
 • L’educació no formal amb infants i joves

Quant costa viure una experiència d’aquest tipus?

Doncs RES! El programa cobreix totes les despeses: l’allotjament, el viatge, la manutenció, l’assegurança mèdica, i fins i tot ofereix diners de butxaca mensuals i un curs d’idioma 100% gratuït!

Com pots apuntar-t’hi?

Per inscriure't pots fer-ho a través del portal europeu de la joventut.

Si vols saber-ne més, també pots acudir a qualsevol dels punts d'informació juvenil i oficines joves de la regió, troba el que et queda més a prop en aquest mapa virtual.

Ja t’has convençut? A què esperes per viure l’aventura de la teva vida?

Més informació:

 


 

Parles català o el voldries practicar? Fes-te del VxL!

No cal que siguis professor de català, ni que tinguis cap titulació...si t'agrada escoltar, conèixer gent nova i compartir emocions, aquí hi tens el teu lloc. I si ets una persona jove que vol guanyar fluïdesa en català, no t'agradaria trobar algú amb qui poder practicar de forma relaxada, per perdre la vergonya, sense l’obligació d’haver d’anar a classe o que algú t’examini?

Apunta't a ser Voluntari per la Llengua com a voluntari o com a aprenent AQUÍ


Aprenent o aprenenta i voluntari o voluntària

Aquest programa, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), facilita que persones majors d’edat que no parlen habitualment català el puguin practicar d’una manera senzilla i natural: conversant en un ambient distès, lluny de les pressions d’una aula d’estudi.

Si aquest és el teu cas, tu seràs la persona aprenent en aquesta parella. Tot el que necessites és tenir uns coneixements bàsics de català per poder-lo parlar mínimament i llançar-te a practicar-lo, com ho faries amb un amic, sense vergonya, per poder anar incorporant poc a poc la llengua catalana en el teu dia a dia, a la feina, a l’escola i en les teves relacions socials.

I la teva parella lingüística serà una persona voluntària. Sí, sí, com tu, també major d’edat, catalanoparlant i que vol compartir la seva llengua amb una persona que vol conversar.

Les trobades, presencials o en línia, es fan una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes a l'hora i dia que acordin les dues persones participants. Si parles habitualment català, què són 10 horetes de la teva vida per poder ajudar una altra persona, sigui jove o no, perquè perdi la por a expressar-se en la nostra llengua?


Què es fa en el VxL?

Els membres de la parella lingüística podeu quedar per xerrar una estona, dels temes que vulgueu. I si tu o la teva parella lingüística us quedeu muts o necessiteu algun recurs per trencar el gel, disposeu de diversos materials (articles, temes per documentar-se, etc.) perquè la conversa pugui fluir

Com a persona voluntària has de tenir clar que no esteu fent classe. El més important és que qui està aprenent se senti còmode/a i s’animi a xerrar. Del que sigui! Recorda que sempre hauràs de deixar que parli més la persona aprenent, que tu ja en saps... Cal que deixis que s’expressi, que no la tallis massa per corregir-li algun error. I, com en totes les parelles, el més important és que parleu de com prefereixes que t’ajudin i de com penses que pots ajudar millor.

Els dinamitzadors dels VxL de cadascun dels 22 centres de normalització lingüística del CPNL gestionen les parelles lingüístiques, que es formen tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats de les persones inscrites. També fan seguiment de les parelles i donen suport a la incorporació de nou voluntariat arreu del territori.


Què pots aconseguir fent el VxL?

I si has fet altres tipus de voluntariat ja deus saber que és profitós per a les dues parts, perquè a més de la satisfacció d’ajudar els altres, les persones voluntàries que participen al VxL també n’aprenen (i molt!) de les persones amb qui comparteixen conversa, descobrint maneres de fer i pensar diferents, i prenent contacte amb altres cultures. A més, es produeixen complicitats entre les dues persones que poden fer néixer noves amistats.

Un altre punt a favor per apuntar-te al programa: poder gaudir de tots els avantatges que t’ofereix el Carnet VxL, amb descomptes en moda, restauració, llibreries, entrades a espectacles teatrals, museus, cinemes, espais naturals, rutes literàries, cursos de cuina, etc.


Més informació:

 

 


 

L'aigua no cau del cel! Estalviem aigua, és urgent

Ens trobem a principis de 2024 i l'agreujament de la sequera que pateix Catalunya és cada vegada més sever. Estalviar aigua és urgent i necessitem l’esforç de tothom.

Quant fa que estem en sequera?

La sequera és un fenomen cíclic que afecta a tot Catalunya. Al llarg dels darrers 20 anys hem viscut diferents episodis d'escassetat d'aigua, però el més greu és el que estem vivint des de 2021 i que suma més de 36 mesos sense pluges.

Com es garanteix l’aigua durant la sequera?

En aquests moments, més de la meitat de l’aigua que fem servir cada dia no ve de la pluja. És regenerada o dessalinitzada, però no n’hi ha prou.

L’escenari del canvi climàtic planteja la necessitat de ser encara més eficients en els usos de l’aigua per compensar els seus efectes sobre la disponibilitat d’aigua a mitjà termini i llarg termini, ja que es reduiran les pluges, les nevades i, en conseqüència, també els cabals dels rius.

Aquesta situació fa necessari que tots els sectors de la societat consolidem i integrem en la nostra activitat diària la cultura de l’estalvi i l’adopció de consums sostenibles. Cal prendre consciència i mesures d'estalvi per part de tothom.

 

Més informació:

 


 

Participa en el concurs de vídeos #OLSCommunityStories i guanya un Interrail Global Pass

Compartir les teves experiències en l’aprenentatge d'idiomes té premi. Els 10 millors vídeos seran guardonats amb una targeta regal per valor de 300 euros al web All Aboard que dona accés a un Interrail/Eurail Global Pass.

Qui pot participar-hi?

Els membres d’OLS poden participar en aquest concurs de vídeo. L'aprenentatge de llengües en línia (OLS, per les sigles en anglès) està concebut per ajudar els participants d'Erasmus+ i del Cos Europeu de Solidaritat a millorar els seus coneixements de la llengua en què treballaran, estudiaran o faran el voluntariat a l'estranger, de manera que puguin aprofitar al màxim l’experiència.

Com s’hi participa?

 1. Crea un vídeo d'1 a 3 minuts
 2. Presenta’t als membres de la comunitat OLS
 3. Escull si fer el repte de pronunciació, explicar una anècdota o què t’inspira per aprendre una llengua
 4. Comparteix l’arxiu via formulari de participació o publica’l a xarxes socials (fes servir l’etiqueta #OLSCommunityStories)

Tot el vídeo ha de ser en la llengua on es fa el programa de mobilitat?

És important saber que els participants s'han de centrar en l'idioma del país on realitzen la seva mobilitat: per ser elegibles, han de pronunciar almenys una frase en aquesta llengua. La resta del vídeo es pot fer en un altre idioma OLS, però no en l'idioma nadiu dels participants. Tens temps de presentar-t’hi fins al 4 de febrer de 2024.

 

Més informació:

 


 

Què és el Pla Joventut 2030?

El Pla Joventut 2030 és l'eina que definirà i guiarà el camí a seguir perquè tu i totes les persones joves del país pugueu construir el vostre projecte de vida amb tots els drets i totes les oportunitats. Perquè volem #JovesAmbTOT.

D’ara i fins l’any 2030, hi ha marcats uns objectius vinculats a 4 grans reptes:

Els 4 grans reptes del Pla Nacional de Joventut de Catalunya

 1. Independència juvenil, per garantir el desenvolupament de trajectòries educatives i laborals de qualitat, així com l’accés a un habitatge digne. 
 2. Benestar i qualitat de vida, per assegurar la salut física i mental, així com el desenvolupament de la vida de les persones joves en entorns saludables.  
 3. Participació i protagonisme jove, per esdevenir agents actius en els afers públics i de la comunitat, així com en la defensa dels drets i les llibertats. 
 4. Equitat i inclusió jove, per avançar cap a la igualtat efectiva i la no-discriminació de totes les persones joves. 

 

Aquest Pla, que va ser presentat el passat 23 de novembre a la Sala Razzmatazz en un acte amb els concerts de DJ Trapella, Les Que Faltaband i Stay Homas, es concreta en una sèrie de mesures del Govern que configuren els plans d’actuació de polítiques de joventut i, entre les quals hi ha, per exemple, els ajuts de fins a 250 € al mes per ajudar a què les persones menors de 35 anys puguin fer front a les despeses del lloguer de l’habitatge,  l’existència d’un referent de salut mental i emocional en tots els instituts o el programa Cultura Jove (abans Escena 25) per fomentar el consum cultural entre les persones joves.

 

Més informació:

 

 


 

Alliberem els casals de violències masclistes

Campanya #NoÉsElMateix #AixòÉsViolent als casals cívics i comunitaris contra les violències masclistes quotidianes.

Les violències masclistes es manifesten a tots els àmbits personals, fins al punt que poden ser molt presents en la vida social i en comunitat que molts joves fan als casals cívics i comunitaris de Catalunya.

Des d’aquests espais públics, s’ha organitzat una campanya en contra de les violències masclistes quotidianes que posa en relleu la importància de millorar-ne la detecció, a més de fomentar la capacitat crítica de la ciutadania, promoure espais segurs i lliures de violències masclistes.

El fil conductor de la campanya segueix la fórmula “No és el mateix”, un joc de paraules que permet contraposar dues situacions resumides en dues frases.

 • No és el mateix demanar permís per tocar el dos que si em toques, sense permís, el cos
 • No és el mateix que una nena et digui ‘hola’ que si em dius ‘hola, nena’
 • No és el mateix vestir-te com un jutge que si jutges com m’he vestit
 • No és el mateix xiular una cançó que s’enganxa que si em xiules i te m’enganxes

Aquesta iniciativa, es completarà pròximament amb tallers adreçats a la ciutadania sobre temàtiques diverses, com per exemple: relacions lliures de violències, sexualitat, diversitat sexual, masculinitats no sexistes, coeducació, drets sexuals i reproductius, entre d’altres.

Més informació:

 


 

Obro feel, el xat de suport emocional

Obro feel és un espai segur en el qual pots parlar de tu i del que estàs vivint

La Secretaria d'Infància, Adolescència i Joventut a través de la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, activa un nou servei de suport emocional via Whatsapp. El projecte compta amb la col·laboració del Departament de Salut, de professionals de l’àmbit de la salut mental, així com d’algunes joves que han patit experiències problemàtiques en aquest àmbit.

Aquest servei de xat, que gestiona la Fundació Ajuda i Esperança, està disponible tots els dies de la setmana i sense interrupció perquè puguis parlar de com et sents i de les teves preocupacions.

El que et passa #ÉsMotiuSuficient per demanar ajuda

Si has arribat a un punt en què estàs patint tant, que ja no veus cap sortida.

Si fas veure que estàs bé, però res t’omple i no saps per què.

Si t’exigeixes cada cop més, però mai estàs satisfet/a.

Tot això que sents és motiu suficient per demanar ajuda: ens han fet creure que són coses de l’edat i que això que sents no és tan greu perquè hagis de buscar ajuda. Sí que ho és.

Si sents que hi ha alguna cosa que no funciona, escriu-nos al xat Obro feel i no t’ho quedis per a tu. Afegeix el número 680.354.155 als contactes del teu telèfon per poder iniciar una conversa i sentir-te lliure d’expressar tot allò que necessitis. Al xat hi trobaràs persones amb molta experiència que estan per ajudar-te a millorar la teva situació.

 

Més informació:

 


 

Parlar el català o l’occità a les xarxes socials, té premi!

El Grup Llengües de l’Euroregió Pirineus Mediterrània ha organitzat un concurs per donar suport als joves que creen o presenten continguts a les xarxes socials, de qualsevol temàtica, en llengua catalana i occitana. El premi comença en els 200 euros i pot ser de fins a 750 euros.

Qui hi pot participar?

Hi poden participar joves d'entre 14 i 30 anys que visquin a l'Euroregió (és a dir a Occitània, Illes Balears o Catalunya), també si pertanyen a un grup o una entitat juvenil. A més d’això, aquestes persones han de tenir un projecte actiu a les xarxes socials, sigui en curs o finalitzat.

Quins tipus de projectes s'admeten?

S’admeten projectes de qualsevol temàtica, en són un exemple: els blocs de moda, els canals de videojocs, els pòdcast d’esports, els tutorials de cuina, reportatges de viatges, canals d’estil de vida, tecnologia...

El suport i la forma són lliures: vídeos, tutorials, reproducció en continu (live streaming), canals de difusió de continguts, perfils públics personals, etc.

Com s’hi pot participar?

S’ha d'omplir el formulari de sol·licitud a través de la plataforma de candidatures.

En cada categoria (català o occità) hi ha dos terminis de presentació de projectes, segons les línies:

- Línia 1 (de 14 a 18 anys): fins al 12 de març de 2024

- Línia 2 (de 19 a 30 anys): fins al 8 de gener de 2024

 

Més informació:

 


 

Riu, balla i rapeja amb el concurs Hip Hop Pau

Riu, balla i rapeja amb el concurs Hip Hop Pau

El rap és un estil musical que ens permet expressar els nostres sentiments i tot el que pensem mentre fem rimes i cançons. Així és com el Concurs ICIP de Hip-Hop per la Pau anima a nois i noies a crear peces musicals que ens facin reflexionar sobre la pau i la noviolència.

Qui hi pot participar?

És dirigit a joves de 12 a 25 anys que mostren interès a explorar la temàtica de la pau, la noviolència i els drets humans mitjançant l'expressió musical.

La finalitat d’aquest concurs és destacar el compromís i la inventiva de la joventut en el context de la cultura de la pau.

El concurs té dues modalitats: en la primera, s’hi poden presentar estudiants d'Educació Secundària Obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya; en la segona modalitat, s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya.

En tots dos casos, cal presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres persones.

Quins temes han de tractar les cançons?

Els versos han d’estar relacionats amb la celebració de les diferències; la convivència en els espais urbans o escolars; la crítica de la violència; la denúncia de violacions de drets humans; la solidaritat amb persones atrapades o que fugen de conflictes armats; o el paper dels i les joves en la construcció de pau.

Fins quan s’hi pot participar?

Les candidatures s’han de presentar a través del portal de Tràmits de la Generalitat. Pel que fa a la inscripció està oberta fins al 30 de gener de 2024 que coincideix amb el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau.

Més informació:

 


 

CONVOCATÒRIA Art Jove Creació

Oberta la nova convocatòria anual per als projectes a desenvolupar durant el 2024. El termini finalitza el 31 d’octubre.

L’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya presenta la Convocatòria Art Jove Creació per desenvolupar 18 projectes en el marc de la Sala d’Art Jove durant l’any 2024.
 
Els premis Art Jove Creació tenen la voluntat de facilitar i d’acompanyar el desenvolupament de projectes de creació en arts visuals d’artistes joves. Poden estar relacionats, entre altres aspectes vinculats a la creació, amb la producció, la investigació, l’edició, l’educació o la intervenció en el territori i s’han d’abordar des d’una perspectiva crítica i contemporània.
 

PREMIS ART JOVE CREACIÓ 

La convocatòria no s’adreça a una disciplina o a una tècnica concretes, sinó que pretén donar suport a la creació artística en un sentit ampli. Des de la Sala d’Art Jove entenem la creació artística com un procés basat en l’experimentació, la investigació i l’elaboració de dispositius crítics arrelats en el context contemporani.
  
Centres col·laboradors

La Sala d’Art Jove té una xarxa de col·laboracions en el context català que permet vehicular projectes que són afins a aquests processos: l’ACVic, Centre d’Arts Contemporànies, pel que fa al suport en l’educació en art i Lo Pati, Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, quant a la intervenció en el territori.

A més, la Sala d’Art Jove rep la col·laboració d’Hangar i de La Escocesa en el suport a la producció artística i del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en la recerca en art. L’acompanyament es farà de manera continuada al llarg de l’any per desenvolupar els projectes seleccionats.
  
Dotació econòmica

Cada premi té una dotació econòmica de 1.500 euros, destinada a la recerca i/o la producció dels projectes, així com a la presentació pública que se’n faci, ja sigui en el marc de la programació de la mateixa Sala d’Art Jove o d’alguna de les institucions col·laboradores.
 
 A qui es dirigeix

La convocatòria Art Jove Creació s’adreça a les persones que estiguin interessades a desenvolupar projectes de creació, individualment o en col·lectius d’un màxim de cinc persones, residents (empadronades) a Catalunya, i que tinguin entre 18 i 30 anys en el moment de presentar-hi la sol·licitud. Pel que fa a la participació de col·lectius, cal que almenys la meitat dels membres compleixin els requeriments de residència i d’edat. Cap membre del col·lectiu pot ser menor d’edat en el moment de la inscripció.

No s’estableix cap límit pel que fa al nombre de propostes de projectes que cada participant vulgui presentar en la convocatòria.
 
Documentació

Per participar en la convocatòria, cal presentar la documentació següent:
 
a)  El formulari de la sol·licitud d’inscripció, emplenat i signat. (trobareu l'enllaç al final d'aquesta pàgina). 
b)  El dossier del projecte de creació que es presenta, que ha d’incloure: 

 • El títol i el resum del projecte (statement) (un màxim de mitja pàgina).
 • La descripció del projecte. Es pot acompanyar amb imatges i esquemes que ajudin a la comprensió de la proposta. Es poden detallar preferències per desenvolupar el projecte amb alguna de les següents institucions col·laboradores de la Sala d’Art Jove: AcVic, i  Lo Pati (un màxim de tres pàgines).
 • La metodologia de treball i la proposta de cronograma (un màxim de dues pàgines).
 • Les necessitats tècniques i la previsió de despeses aproximades per a la producció i el desenvolupament del projecte (un màxim d’una pàgina).
 • La documentació gràfica i textual de projectes recents. En el cas de mitjans audiovisuals es poden adjuntar enllaços per visionar-los (un màxim de tres pàgines).

 El dossier del projecte i la documentació gràfica i textual s’han d’incloure en un mateix document en PDF, el qual no pot superar les deu pàgines i s’ha d’adjuntar al formulari de sol·licitud d’inscripció.
 
Comissió de Valoració

La Comissió de Valoració Art Jove Creació estarà formada per Paula Artès, Rasmus Nilausen, Caro Novella  i pli-é collective (com a equip gestor de la Sala d’Art Jove i amb un sol vot).

Criteris de selecció

Els criteris de valoració per a la concessió dels premis són els següents:

 1. L’interès artístic de la proposta presentada.
 2. La capacitat crítica de la proposta presentada.
 3. L’interès i l’adequació de la metodologia de treball que es faci servir.
 4. La viabilitat de la proposta presentada en relació amb les necessitats tècniques, el cronograma i la previsió pressupostària aproximada.

 Requeriment generals

Tots els projectes que se seleccionin en la convocatòria Art Jove Creació s’han de desenvolupar i presentar públicament al llarg de l’any 2024.
 
La presentació pública dels projectes d’Art Jove Creació es definirà en diàleg amb la persona o el col·lectiu seleccionat a Art Jove Curadoria i l’equip gestor de la Sala d’Art Jove. Tots dos també s’encarregaran del seguiment i de l’acompanyament d’aquests projectes.
 
Un cop resolta la convocatòria Art Jove Creació, es publicarà al web de la Sala d’Art Jove (www.saladartjove.cat) un resum dels projectes seleccionats (statement), a fi que els participants a la convocatòria Art Jove Curadoria puguin tenir-ne coneixement a l’hora de presentar la seva proposta.
 
Les persones o col·lectius que se seleccionin en la convocatòria d’Art Jove Creació no es poden presentar a la convocatòria Art Jove Curadoria.

Els imports que es detallen en la convocatòria estan subjectes a les retencions fiscals vigents en el moment de fer-se efectius.

L’organització pot considerar aportar recursos materials i econòmics que no es preveuen en aquesta convocatòria en funció de la disponibilitat pressupostària i de la col·laboració amb altres entitats.
  
Presentació i terminis

Termini: 30 d’octubre de 2023 a les 14 h.
 
Cal presentar la sol·licitud mitjançant l’apartat Tràmits del web de la Generalitat de Catalunya (http://tramits.gencat.cat). En aquesta web podreu consultar els sistemes d’dentificació i de signatura electrònica vàlids.
 
Més informació


 

Suma’t al grup de Joves per l’Acció Climàtica!

Un espai de trobada i d’intercanvi d'opinions i debat entre gent jove des d’on es traslladaran propostes en polítiques ambientals i climàtiques al Govern de la Generalitat de Catalunya

Com seran les trobades?

El grup de Joves per l’Acció Climàtica funcionarà com a òrgan consultiu del Govern on la gent jove podrà expressar la seva opinió i expertesa en la matèria.

Les demandes de la joventut en les polítiques ambientals s’inclouran a través de sessions participatives en línia, que tindran lloc cada dos mesos, amb una representació de la Secretaria d’Acció Climàtica.

Com puc ser-ne membre?

Pots formar part del grup si tens entre 18 i 30 anys i t'interessen les polítiques climàtiques. El grup estarà format entre 20 i 25 joves que participaran com a voluntaris a les reunions. Cada membre podrà formar part del grup durant un període de 2 anys, amb una possible pròrroga de 2 anys més.

Quin és el període d’inscripció?

La inscripció ja està oberta, es realitza a través del portal Participa i l’últim dia per fer-ho és el 31 d’octubre.

Més informació:


 

#MobilityWeek 2023: estalviem energia!

La Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) es celebra del 16 al 22 de setembre. Enguany posa l’accent en l'estalvi d'energia.

 

Aquesta celebració anual s'emmarca en el Pacte Verd Europeu per assolir la neutralitat en les emissions de carboni promovent la implicació de tothom en la transformació de la mobilitat.

L’objectiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, del 16 al 22 de setembre, és sensibilitzar tant responsables polítiques com la ciutadania europea sobre les conseqüències negatives de l’ús excessiu del cotxe a la ciutat per a la salut i el medi ambient, i promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables: desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric.

La iniciativa va sorgir a Europa el 1999 i des del 2000 compta amb el suport de la Comissió Europea. La Setmana s’organitza al voltant del Dia sense cotxes, celebrat cada 22 de setembre, on s’organitzen activitats que fomentin el transport públic i la recuperació d’espais per a vianants i ciclistes.

Cada any la Setmana Europea de la Mobilitat se centra en un tema concret. Enguany posa el focus en l'estalvi d'energia. L'acció col·lectiva per reduir el consum energètic té un impacte positiu en les reserves de fuel i en els preus.

Al llarg d’aquests dies els municipis i nombroses entitats organitzen tota mena d’activitats per sensibilitzar sobre la necessitat d’avançar en fer més sostenibles els nostres desplaçaments. Participa-hi !

 

Més informació:


 

Reforça la seguretat de les teves targetes en les compres en línia

Evita ensurts amb les compres en línia per mitjà de les funcions que avui les targetes bancàries posen a l’abast dels seus titulars.

Avui la majoria de les targetes emeses per les entitats bancàries ofereixen alguns mecanismes de protecció integrats que permeten als seus titulars de reforçar-ne la seguretat. De forma senzilla, els usuaris poden activar algunes mesures realment efectives per evitar les ciberestafes.

 

Mesures de protecció integrada

3D-Secure és una forma de pagaments en línia, desenvolupada per Mastercard i Visa, que permet unes compres més segures, per mitjà de l’autenticació del comprador com a titular legítim de la targeta bancària emprada en la transacció.

El procés consisteix en el redireccionament de l’usuari a la pàgina segura de l’entitat bancària (amb una URL precedida per https://, on les dades són xifrades) i on se sol·licita al comprador número de targeta, data de caducitat i codi CVV. Acte seguit, per completar la transacció, la interfície formularà un dels requeriments següents al comprador en forma d’autenticació de doble factor, alternativament:

 • Un codi numèric, que l’entitat bancària haurà remès al telèfon mòbil del comprador a través d’un missatge SMS.
 • Un codi d’una targeta de coordenades —facilitada amb anterioritat pel banc al seu client—.
 • El PIN de la targeta bancària.
 • La validació de la transacció a través de l’aplicació del banc.

 

Mecanismes de protecció a l’abast de l’usuari

El CVV (acrònim de Card Verification Value) és un codi de 3 o 4 dígits imprès al revers de les targetes bancàries que serveix com a mesura de protecció en fer compres telemàtiques: se sol emprar, juntament amb la numeració i la data de caducitat, per confirmar que qui efectua la transacció és el titular legítim de la targeta. Dissenyat inicialment per atorgar una capa addicional de seguretat en les compres en línia, desgraciadament, tot sol no ofereix avui prou protecció.

La Payment Services Directive, coneguda amb l’abreviatura PSD2, és la Directiva Europea que regula els serveis de pagament (això inclou pagaments amb targetes, transferències, domiciliacions…) en el marc de la Unió Europea (cal tenir present que PSD2 no aplica a compres en línia efectuades fora de la UE). Va entrar en vigor el 14 de setembre del 2019.

El seus objectius són:

 • Impulsar la transparència, la competència i la innovació dels serveis de pagament i del sector financer.
 • Promoure el desenvolupament i l’ús de pagaments en línia i mòbils innovadors, com ara la banca oberta.
 • Fer més segurs els serveis de pagament europeus transfronterers.
 • Protegir els consumidors quan paguen en línia.

Per sort, en virtut d’aquesta normativa, moltes entitats bancàries ofereixen actualment funcionalitats afegides a les seves targetes que permeten als usuaris de reforçar-ne la seguretat. Per exemple:

 • Funció d’interruptor: permet apagar la targeta temporalment (i activar-la únicament quan hàgim d’efectuar pagaments).
 • Funció de notificació de càrrecs: el titular de la targeta pot configurar avisos de pagament a través de l’aplicació bancària per assabentar-se de quan rep un càrrec.
 • Codi CVV dinàmic: a diferència del CVV tradicional, aquest codi no es troba pas imprès a la targeta física, sinó que es genera des de l’aplicació del banc per confirmar cada transacció, de manera que no n’hi ha prou de conèixer les dades que figuren a la targeta per fer-la servir.

 

Més informació


 

#FerVoluntariatTransforma

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) inicia la campanya ‘Fer voluntariat, una experiència transformadora’ per tal de fomentar la participació de les persones joves en accions de voluntariat.

Campanya

El dret de participació dels i les joves està reconegut en el Pla Nacional de Joventut de Catalunya. A més, segons dades de l’Informe de la Joventut Catalana del 2022, el jovent es considera majoritàriament afí a valors postmaterialistes. Tanmateix, l’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què’ impulsat per la FCVS, detalla que el percentatge de joves d’entre 14 i 34 anys que fan voluntariat a Catalunya és del 20%.

La FCVS pretén impulsar la implicació activa i significativa de joves a través de la campanya ‘Fer voluntariat, una experiència transformadora’, la qual promou l’ús de la borsa Voluntariatenunclic, una web que connecta ofertes de voluntariat d’entitats socials amb persones que volen participar fent una acció voluntària.

 

Federació Catalana de Voluntariat Social

La Federació Catalana de Voluntariat Social és la plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya.

És una xarxa d’entitats sense afany de lucre que treballa pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social, al nostre país. La nostra incidència política persegueix que el voluntariat i l’associacionisme, per la seva valuosa aportació a la millora democràtica del país, siguin fomentats i reconeguts com a tals.

El voluntariat social a Catalunya col·labora dins les entitats perquè elles coneixen les causes, són expertes en cohesió social i poden garantir un treball per a la transformació ciutadana.

Aplega prop de 340 entitats amb les quals impulsa recursos i serveis per afavorir l’acció voluntària. Aquesta tasca, feta conjuntament amb totes elles, impacta sobre un total d'unes 85.000 persones voluntàries.

 

Acció destacada

Entre les accions que ha impulsat la FCVS per sensibilitzar i fomentar el voluntariat juvenil, s’ha organitzat la formació ‘Actua localment: voluntariat i participació per a joves’ el pròxim 27 i 28 de setembre en format virtual.

En aquesta formació acompanyaran als i les joves en la cerca d’una acció voluntària que s’adapti a les seves aptituds i necessitats. Descobriran què poden fer, a on i per a qui, des d’acompanyament, mentories, activitats de lleure, campanyes de sensibilització i molt més.

 

Més informació:

 


 

Premi Europeu a les Dones Innovadores

Si fa poc que has fundat una empresa innovadora i tens 35 anys o menys, podries ser la propera guanyadora del Premi Europeu a les Dones Innovadores, en la categoria Rising Innovators.

Què és el Premi Europeu a les Dones Innovadores?

És un premi que contribueix des de fa anys a reconèixer el potencial, la importància i el paper de les dones que treballen en el sector tecnològic i d’innovació en la construcció d’un futur sostenible.

D’aquesta manera, s’augmenta la conscienciació del públic sobre les dones com a font d’innovació i creació de talent, a més de la seva implicació en l'ecosistema d'innovació de la UE.

Què és té en compte?

En aquest premi es consideraran les empreses fundades o cofundades per la sol·licitant que ofereixen un producte o servei realment innovador al mercat de la UE. A la vegada, resulta de molt interès que l’impacte del producte o servei estigui orientat a donar resposta a una necessitat o un repte social específic, amb beneficis significatius per a les persones i el planeta.

Pel que fa a la persona sol·licitant, es valorarà que tingui un paper fonamental en l'èxit de l'empresa i la seva figura com a model a seguir per a altres dones i noies.

En total, es lliuraran 3 premis en aquesta categoria on la guanyadora rebrà 50.000 €, i dues finalistes rebran 30.000 € i 20.000 €, respectivament.

Fins quan s’hi pot participar?

La data límit per presentar-s’hi és el 27 de setembre, si des del teu negoci estàs impulsant un canvi positiu per a les persones i el planeta, no t’ho pensis més!

 

Més informació:

 


 

Bibliopiscines i biblioplatges a l’estiu

L’estiu arriba de la mà de les biblioplatges i bibliopiscines, una iniciativa de les Biblioteques públiques de Catalunya que acosta la lectura i l’univers de les paraules als espais de lleure a l’aire lliure, fora dels edificis habituals.

Quin servei es dona?

Segons si es tracta d’una bibliopiscina o una biblioplatja el tipus de servei pot variar una mica, però sobretot s’ofereix un servei de consulta de premsa diària, llibres i revistes. També són populars les activitats d'animació a la lectura, tallers i presentacions, així com els punts de lectura, entre altres propostes culturals.

A part d’això, hi ha la possibilitat de fer-se el carnet de la biblioteca i, en algun cas, connectar-se a Internet.

Què s’hi pot demanar en préstec?

Principalment, es poden consultar i demanar en préstec: diaris, revistes, còmics, contes i novel·les. Els documents disponibles es dirigeixen a joves de totes les edats i en gran part tracten temes d’actualitat i de literatura d’imaginació.

On puc trobar una biblioteca d’estiu?

Les biblioteques d’estiu estan repartides a diversos municipis de la demarcació de Lleida, les Terres de l'Ebre, Tarragona, Barcelona i Girona. En aquests moments són més de 90 les biblioteques que s’han sumat a aquesta aliança entre la lectura i el lleure.

Pel que fa a l’horari i els dies d’obertura, segons la disponibilitat de la biblioteca pot ser des d’un dia a la setmana fins a una setmana sencera, essencialment durant els mesos de juliol i agost.

 

Més informació:

 


 

Premis Recerca Jove a treballs de recerca

Si el teu treball de recerca ha fet créixer la teva curiositat per descobrir el món que t’envolta, aquest premi pot ser per a tu!

Què són els Premis Recerca Jove?

Els premis Recerca Jove reconeixen des de fa anys la importància de l'esperit científic en els i les joves que cursen la secundària, batxillerat o un cicle formatiu.

En concret, són uns premis dirigits a estudiants entre 14 i 23 anys d’edat que hagin cursat 3r i 4rt d’ESO, batxillerat o cicles formatius de grau mitjà o superior durant el curs 2022-2023 i que han realitzat el treball de recerca durant aquest curs.

Aquest any, hi ha un total de 78 guardons a treballs de recerca que opten a un  premi en metàl·lic de 850 euros.

Quins treballs s’hi poden presentar?

Els treballs d'investigació que es vulguin presentar hauran d’aplicar els coneixements propis de la seva formació, de tipus experimental o teòric i poden estar relacionats amb qualsevol temàtica o àrea científica.

Per donar-te una idea, la investigació experimental implica la realització d'experiments i la recopilació de dades per a provar o refutar hipòtesis. I, per altra banda, la investigació teòrica es centra en l'anàlisi i la interpretació de la informació existent, com ara estudis anteriors, teories o models.

Quant a la participació, s’accepten treballs fets de forma individual o en grup, com a màxim, per un equip de cinc alumnes.

Pel que fa a l’expressió escrita i aspectes formals, han d’estar redactats prioritàriament en llengua catalana i tenir 75 pàgines com a màxim.

Com a orientació general el treball ha d'incloure els punts següents:

 • Resum del treball
 • Introducció i antecedents
 • Objectius
 • Resultats
 • Conclusions
 • Bibliografia

Si t’hi vols presentar, recorda que tens temps fins al 14 de setembre a les 14:00h per lliurar el treball de recerca, a través del web de Tràmits de la Generalitat de Catalunya.

Més informació:


 

Bo Cultural Jove per a joves que fan 18 anys

Torna el Bo Cultural Jove per gastar fins a 400 euros en productes i activitats culturals durant 12 mesos a les empreses o entitats culturals adherides.

Què és el Bo Cultural Jove?

El Bo Cultural Jove és un programa per a joves que vulguin explorar i conèixer millor el món de la cultura. Aquesta iniciativa pren forma en una targeta moneder en format virtual o físic de 400 euros que poden demanar els joves nascuts al 2005 i que fan 18 anys aquest 2023.

En què es poden gastar els 400€?

La targeta moneder, es pot destinar a la compra d’entrades per a concerts, festivals, teatres i espectacles en viu, llibres, videojocs o CD, o bé subscripcions a plataformes musicals, audiovisuals o de premsa, entre d'altres.

Sense anar més lluny, l’import d’aquest ajut es divideix en tres conceptes:

 • Fins a 200 euros en arts en directe, patrimoni cultural i arts audiovisuals.
 • Fins a 100 euros per a productes culturals en suport físic.
 • I fins a 100 euros per al consum digital o en línia.

Com se sol·licita?

Abans de res, tant si has fet els 18 anys com si no, t’has de crear un compte al web oficial del Bo Cultural Jove i introduir el correu electrònic de contacte que fas servir habitualment. A partir d’aquí, ja podràs completar la sol·licitud via web o des de l’APP mòbil. Un cop hagis rebut la confirmació de l’ajut, l’import de 400 euros es carregarà de manera automàtica en un sol pagament.

Molt important!

Sempre que adquireixis un producte, hauràs de demanar el tiquet o factura per cada compra on ha de constar el teu nom o DNI i quins productes has adquirit. Aquest tiquet l’hauràs de guardar perquè pot ser que te’l demanin més endavant.

Dubtes i consultes:
Si tens dubtes o problemes per poder fer la sol·licitud del Bo Cultura Jove pots trucar al telèfon  +34 917 40 67 93 o escriure un correu electrònic a bcj@fnmt.es

Recorda també que a Catalunya tenim una Xarxa d’Oficines Joves i de Punts d’Informació Juvenil que estan a la teva disposició per ajudar-te en aquest i altres tràmits.

Més informació:

 


 

Beques Canigó de pràctiques en organitzacions internacionals

Des de la creació de les Beques Canigó, més de 200 joves universitaris han pogut viure una experiència personal i professional única a organitzacions de referència mundial. T’agradaria viure-la en primera persona?

Què ofereixen les Beques Canigó?

 • Experiència laboral a una organització internacional o institució europea.
 • Estades de 3 mesos fins a un màxim de 18 mesos a l’estranger.
 • Possibilitat de participar en una sessió formativa prèvia.
 • Una beca de 1.500 euros al mes.

Què cal fer per presentar-s’hi?

Per ser beneficiaris de les beques cal ser major d’edat i estar tramitant o ja tenir acceptada una estada d’estudi en un organisme internacional en el moment de presentar la sol·licitud de la beca. Recentment, s’ha ampliat a gairebé 40 el nombre d’organismes on es pot fer una estada de pràctiques.

A la vegada, també és necessari tenir un títol universitari oficial, disposar del nivell C1 de català i tenir coneixement suficient de les llengües del país on es realitza l’estada.

Fins a quin dia em puc presentar?

Les persones que compleixin els requisits establerts per la normativa per poder ser candidates poden presentar la sol·licitud fins al dijous 13 de juliol, inclòs, a través del web de Tràmits de la Generalitat de Catalunya.

La Comissió d’Avaluació valorarà les candidatures d’acord amb diferents criteris, entre els quals hi ha el currículum, l’expedient acadèmic, el projecte que es farà en l’organisme internacional o l’interès estratègic del projecte per a l’acció exterior del Govern.

Més informació:


 

Turisme i aventura a la natura

Turisme i aventura a la natura!

A casa nostra la natura és present allà on miris, si busques plans al mar o a la muntanya hi trobaràs un ampli ventall d’activitats per descobrir la riquesa natural i diversitat que ens envolta.

Què puc fer a la natura?

 • Senderisme: la manera de descobrir la natura a un ritme tranquil, pots fer rutes a peu per camins senzills, de curta o llarga distància.
 • Esports d’aigua: rutes en vaixells de vela, llanxa o a rem, tant en llacs com en mar obert, una activitat protagonista al litoral, però també a rius.
 • Cicloturisme: mou-te sobre rodes per antics traçats del ferrocarril, rutes paral·leles a la costa i camins d’interior entre vinyes i serres.
 • Espais naturals: una immersió a mida cap a la gran diversitat ecològica i paisatgística per descobrir i gaudir a tot el territori.

Coses a tenir en compte:

Abans de fer una activitat a l'aire lliure, consulta la previsió del temps, ja que les condicions meteorològiques poden variar durant el dia, sobretot a la muntanya. En el portal Meteomuntanya, hi trobaràs informació meteorològica exhaustiva sobre les muntanyes catalanes en temps real.

Així mateix, igual d’important és conèixer el grau de perill d’incendi forestal, sobretot en les estacions més caloroses de l'any. En aquest cas, pots consultar el mapa del Pla Alfa, ja que allà es dona informació actualitzada de la situació diària a les comarques catalanes.

 

Més informació:

 


 

Beques Eurodissea de pràctiques a l’estranger

Vols guanyar experiència professional? El programa Eurodissea t’ajuda a trobar pràctiques en empreses estrangeres.

Què ofereix el programa Eurodissea?

 • L’oportunitat de millorar el perfil professional, mitjançant una experiència de pràctiques a l’estranger.
 • Una beca que permet atendre les despeses d’allotjament, manutenció i transport local durant l’estada al país d’acollida.
 • Curs d’idiomes per adquirir competències lingüístiques en un idioma estranger.
 • Assegurança d’accidents, repatriació i responsabilitat civil.
 • Seguiment, per part de la regió d’enviament i d’acollida, durant el temps de participació en el programa.
 • Programa d’activitats socioculturals que permet conèixer la regió d’acollida i la seva cultura.Com funciona el programa Eurodissea?

En el programa hi participen diverses regions europees que s’organitzen en xarxa, per mitjà dels equips de corresponsals que fan possible aquest tipus de mobilitat entre les persones joves. La gestió i cerca d’ofertes de pràctiques, i també la gestió de la candidatura i el seguiment de l’estada, són processos que es fan mitjançant la plataforma Eurodissea, adherida a l’Assemblea de les Regions d’Europa (ARE).

Pel que fa als joves catalans, és des de l’Àrea de Programes Internacionals del SOC des d’on es coordina el programa Eurodissea. És a dir, el SOC selecciona i fa el seguiment dels joves candidats i candidates que faran estades de pràctiques a l’estranger, orienta les empreses catalanes, i fa el seguiment de les persones joves estrangeres que venen a Catalunya a fer una estada de pràctiques professionals.

Qui hi pot participar?

Per participar en el programa Eurodissea cal complir els requisits següents:

 • Tenir entre 18 i 35 anys d'edat.
 • Estar empadronat/ada a la regió d'origen Eurodissea.
 • Tenir formació i/o experiència professional en l'àmbit laboral objecte de l'estada.
 • Complir els requisits lingüístics de l’oferta de pràctiques d’interès.
 • En el cas dels joves residents a Catalunya, estar inscrits/es com a demandant d'ocupació al SOC en el moment de marxar a l’estranger.

Com participar-hi?

La participació en el programa requereix estar registrat a la plataforma Eurodissea. Un cop creat el perfil, es pot accedir a les ofertes disponibles, filtrar-les segons els interessos i presentar una candidatura. Cal tenir en compte que cada regió té condicions específiques d'acollida.

L’oferta de pràctiques s’actualitza de forma periòdica i el període de presentació de candidatures està obert tot l’any. Es recomana seleccionar les oportunitats que més s’ajustin a les expectatives i perfil de la persona jove interessada.

Per acabar, el SOC fa una preselecció de les candidatures i fa d’enllaç entre la regió d’acollida i la persona jove interessada.

Més informació: 


 

Gran final de l’iFest a l’Apolo

En unes jornades marcades per l’originalitat i la innovació, ja tenim els disset equips que competiran en la gran final de l’iFest, que se celebra el 13 de juny a partir de les 17 h a la mítica Sala Apolo de Barcelona.

Comença el compte enrere!

Ben aviat coneixerem els 3 millors projectes de cada categoria, els quals  aconseguiran emportar-se el premi iFest: una estada d'acceleració i innovació a Catalunya pels més joves i una altra a l'estranger per la categoria Sènior.

Què trobaràs durant l’esdeveniment?

Les presentacions dels finalistes, experiències d’emprenedors i emprenedores d’èxit i gaudirem amb dos grans espectacles: els Brodas Bros amb el seu ‘Exèrcit de la Llum’ i la DJ AWWZ amb un show d’intel·ligència artificial i música electrònica.

Tot plegat serà una experiència inoblidable, una festa plena d’energia i dinamisme que conduirà l'emprenedor Xavier Verdaguer i la comunicadora Maria Amaro.

A més a més, l’esdeveniment comptarà amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya, ja que s’organitza conjuntament des del Departament d'Educació, Recerca i Universitats, Cultura, Empresa i Treball, i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

No et perdis aquesta oportunitat, aconsegueix la teva entrada per presenciar els projectes més innovadors i emocionants de l'any.

 

Més informació:


 

T'emociona escriure poesia?

Si t'encanta escriure poesia i vols donar a conèixer la teva obra, el Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra és una gran oportunitat per a tu.

En què consisteix el concurs?

El certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra és un concurs literari de poesia, convocat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) amb la col·laboració de l'Agència Catalana de la Joventut (ACJ) i de l'Institut Balear de la Joventut (IBJove), dirigit a persones joves que ofereix un premi de 2.000 euros i la publicació de l'obra guanyadora a l’editorial Viena, que distribueix a territoris de llengua catalana de la península i a les Illes Balears.

Com s’hi participa?

Per participar, has de tenir entre 18 i 30 anys i presentar una obra original de poesia en vers, prosa poètica o poesia visual, amb una extensió mínima de 300 versos o línies en català.

Un cop feta l’entrega de la teva obra, els membres del jurat seleccionaran els participants finalistes. Si ets seleccionat/ada com a finalista, tindràs l'oportunitat de participar en activitats formatives a Mallorca, a les Illes Balears.

A més d’això, els escriptors/es finalistes formaran part d’un programa de mentoria amb poetes reconeguts per millorar l’obra presentada, ja que serà a partir de llavors quan es valori quina serà l’obra guanyadora.

Si vols viure aquesta experiència i demostrar el teu talent literari, t’interessarà saber que tens temps fins el 30 de juny de lliurar l’escrit.

 

Més informació:

 


 

Celebra el Dia Internacional dels Museus

El 18 de maig, és una data important per als amants dels museus, ja que se celebra el Dia Internacional dels Museus (DIM). Aquesta celebració, organitzada des de fa dècades pel Comitè Internacional dels Museus, anima els museus a obrir les portes gratuïtament.


Què se celebra en el DIM2023 i quan?

A Catalunya, la celebració del Dia Internacional dels Museus tindrà lloc del 13 de maig fins al 21 de maig. Això vol dir que durant més d’una setmana, podràs gaudir de les diverses activitats que hi ha preparades per als visitants de tots els grups d'edat. A més, el 21 de maig tindrà lloc la Nit dels Museus.


Quin és el lema d’aquest any?

"Museus, sostenibilitat i benestar" és el lema que s’ha proposat per destacar com els museus contribueixen al benestar i desenvolupament de les comunitats, a la vegada que es remarca la importància que tenen els museus en el desenvolupament cultural i social.


Quin tipus d’activitats es fan?

Tant de nit com de dia, en els diferents museus d’arreu del territori les activitats més populars són les jornades de portes obertes, així com les visites guiades i teatralitzades per a tots els públics, els tallers, els concerts i els espectacles. Has de tenir en compte que hi ha activitats tant gratuïtes com de pagament (que normalment no superen els 10 €).

Si vols participar en alguna activitat, només cal que visitis l’apartat del Dia Internacional dels Museus que s’allotja al web de Patrimoni Cultural per estar al dia de totes les propostes. Així mateix, si vols, una altra opció és apropar-te a les entitats culturals de la teva localitat on et poden informar de les propostes actives.


Més informació:

 


 

Arrenca una nova edició del Sona9

Convocatòria oberta. El concurs Sona9 engega la maquinària amb una edició que es descentralitza.

 

El Sona9 aposta enguany per descentralitzar els concerts arreu del territori, una peça clau per a la formació dels nous artistes i amplia els horitzons a tots els territoris dels Països Catalans per fer d’altaveu dels artistes emergents en llengua catalana.

En aquesta 23a edició hi haurà una desena de concerts preliminars que s’estendran a tot Catalunya, des de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm a Barcelona fins a sales de Manresa, Lleida, Girona i Tarragona, a més de Palma, València i Andorra. Així mateix, es passarà de 18 a 30 artistes seleccionats, que actuaran els mesos de juny i juliol.

Una altra de les novetats serà el retorn a les semifinals amb 12 propostes seleccionades pel jurat. Els concerts, que es van deixar de realitzar durant la pandèmia, tindran lloc al festival Acústica de Figueres, les Festes de Santa Tecla de Tarragona, el Mercat de Música Viva de Vic i La Mercè a Barcelona. D’aquesta manera es recuperen els vells costums que han donat tan bons fruits al llarg de més de dues dècades, d’un concurs organitzat per Enderrock, Catalunya Ràdio - iCat i TV3, amb el suport dels Departament de Cultura i de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i els governs de les Illes Balears i Andorra, la col·laboració de Cases de la Música, SGAE i AIE i el patrocini d’Estrella Damm.

 

La fase final del Sona9

En aquesta fase, els sis artistes classificats sorgits dels concerts semifinals realitzaran l’habitual stage a les Cases de la Música per preparar el directe i també el showcase de petit format a iCat FM que ja es va iniciar a l’edició anterior. Com a novetat, la final del #23Sona9 se celebrarà a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm durant el mes de novembre, i hi actuaran les tres propostes elegides pel jurat del concurs.

 

Una edició amb més premis

L’apartat de premis s’ampliarà amb dos nous guardons. Es mantenen els premis Sona9 i Joventut per al primer i segon classificats, es recupera el premi Èxit per al tercer classificat, i el premi Verkami serà atorgat a l’artista guanyador de la votació Popular. Finalment, el Premi Cases de la Música agafa entitat pròpia i serà per al grup o solista amb més projecció de futur seleccionat entre els 12 grups classificats a la fase semifinal.

 

Més informació:

 


 

Let's clean up Europe

Aquest maig, el gran esdeveniment europeu ‘Let’s Clean Up Europe’ convida a tothom a col·laborar en la reducció de residus a la natura.

A la platja, al riu o al bosc, és on moltes de les activitats humanes impacten de manera negativa sobre el medi ambient. És per això que organitzacions i entitats de diferents llocs proposen en els dies 5, 6 i 7 de maig accions multitudinàries de recollida de residus.

Com puc saber si s’organitzen accions a prop meu?

Consulta l’agenda d’activitats del ‘Let’s Clean Up Europe’ a Catalunya. Hi trobaràs totes les accions orientades a aconseguir recollir el màxim de residus possible per tal de frenar la pèrdua de la biodiversitat i la contaminació dels espais naturals que ens envolten.

Com hi puc participar?

Hi pots participar individualment o en grup. En algunes de les activitats es demana inscripció prèvia i en altres només t’has de presentar a l’activitat en el dia i hora assenyalat. Si necessites més informació, pots posar-te en contacte amb l’entitat que impulsa l’acció per saber-ne més.

Suma’t al repte de mantenir els entorns naturals nets i saludables!

 

Més informació:

 


 

Voluntariat en un clic!

Si busques una manera de contribuir positivament en la societat, el voluntariat és una de les accions que et farà créixer com a persona mentre ajudes els altres.

Dins i fora de Catalunya, són moltes les opcions i les entitats que fan possible projectes i activitats de millora social en les que pots col·laborar, tant si ets més de fer accions directes com en línia.

On consultar ofertes de voluntariat?

Una bona selecció d’ofertes de voluntariat la pots trobar al web ‘Voluntariat en un clic’, on des de l’apartat ‘Voljove’ s’hi publiquen accions de voluntariat per a joves de 16 a 18 anys.

Des d’aquest web tens l’opció de fer una cerca personalitzada que t’ajudarà a trobar el voluntariat que més s’escaigui al que estàs buscant. Se’n poden aplicar filtres per mostrar ofertes de voluntariat segons l’àmbit que més t’interessi, la disponibilitat (que pot ser d’un dia o més d’un), les motivacions, i també en funció de la província on visquis.

Consells per triar un voluntariat:

 • Identifica les coses que t’apassionen
 • Consulta els requisits de cada voluntariat
 • Informa’t sobre el que aprendràs a fer
 • Coneix més sobre el funcionament de l’entitat

Per últim, però no menys important, selecciona les ofertes que més s’adeqüen al que estàs buscant i sobretot aquelles que et poden aportar una experiència significativa pel que fa al teu creixement personal i fins i tot professional.

 

Més informació:


 

T-jove per a menors de 30 i a preu únic

La T-jove està disponible per a menors de 30 anys des del 15 de març. A més, es ven al preu únic de 40 euros per a totes les zones de les 6 corones de l'ATM.

 • Aquests avantatges només estan disponible en el sistema T-mobilitat, ja que la T-jove s'ha deixat de vendre en format magnètic.
 • Si tens una T-jove de cartó amb validesa, podràs seguir viatjant amb ella fins a esgotar-la, però no gaudiràs d'aquestes noves condicions.

Passa’t ja al nou sistema i gaudeix dels avantatges!

Més informació: https://t-mobilitat.atm.cat/web/t-mobilitat/campanya-tjove

https://www.atm.cat/es/w/np_nova-t-jove-m%C3%A9s-anys-i-m%C3%A9s-zones-a-partir-del-15-de-mar%C3%A7?p_l_back_url=/es/comunicacion/notas-de-prensa


 

Pràcticum Odisseu

Vols fer pràctiques remunerades de la teva carrera a l’estiu? Tenim la solució!

Si estudies un grau o màster universitari en el programa Odisseu podràs trobar-hi ofertes de pràctiques remunerades situades en territoris rurals que t’ajudaran a connectar els coneixements que has adquirit a la carrera amb el món laboral.

Es tracta d’un programa de cooperació educativa amb les universitats per fomentar que la gent jove dels territoris rurals, o que s’hi vulgui instal·lar, guanyi experiència en el món professional al qual es vol dedicar en el futur.

Com són les pràctiques?

La durada de les pràctiques és de mínim 300 hores, a realitzar durant el curs acadèmic vigent i, en qualsevol cas, abans del 15 de setembre. Pel que fa a la remuneració, inicia a partir dels 7€/h (bruts), dels quals el 60% estan subvencionats pel programa.

Les ofertes es publiquen al portal Odisseu Jove. Allà trobaràs les pràctiques classificades per àmbits professionals i segons el territori d’àmbit rural. És molt important que abans de participar en el programa et posis en contacte amb el servei on es gestionen les pràctiques a la teva universitat per saber si es compleixen els requisits.

Quan em puc presentar a les ofertes de pràctiques?

Enguany, el període de candidatures comença el 15 de març i acaba el 19 d’abril. A la teva candidatura hi pots incloure fins a 3 ofertes d’entitats i empreses que creguis que encaixen millor amb les habilitats i els coneixements que vols desenvolupar al lloc de treball.

A partir d’aquí, inicia el procés de selecció dels estudiants on possiblement es faci una entrevista abans de la signatura del conveni de cooperació educativa amb l’empresa o institució i la teva universitat per tal de poder realitzar l’estada de pràctiques.

 

Més informació


 

Reflexionar sobre el transport sostenible et pot fer guanyar el concurs Joves i Mobilitat!

Sigui per fer turisme o desplaçaments a la ciutat, la bicicleta està reconeguda com una de les millors opcions de transport sostenible. Els beneficis que té per al planeta i les persones són nombrosos, en sabries dir quins són?

Si vols compartir la teva visió a l’aula, des del Concurs RACC Joves i Mobilitat llancen un nou repte que porta per títol “Les bicicletes, els joves i les noves mobilitats”. Es tracta d’un concurs pensat per reflexionar sobre les maneres de transport sostenible i responsable, així com actituds i valors de mobilitat segura.

Quin tipus de treball es pot presentar al concurs?

 • Un anunci gràfic
 • Un vídeo de 60 segons
 • Un projecte de millora de la seguretat viària

Com participar-hi?

S’hi pot participar de forma individual o formant grups de fins a un màxim de quatre persones que tinguin entre 12 i 18 anys. Tot grup, ja estigui format per un únic participant o per més d’un, haurà de desenvolupar el treball sota la tutoria d’un centre escolar, un centre de lleure o un casal de joves. És a dir, la inscripció del grup serà a través dels equips docents o de monitors dels centres als quals pertanyen.

La inscripció acaba el 16 d’abril de 2023.

Quin és el premi?

El premi consisteix en un altaveu sense fil per a cada component del grup guanyador de cada categoria. A més, la millor classe obtindrà una estada a Port Aventura World.

A la vegada, el tutor/a més motivador obtindrà un xec de material escolar i es reconeixerà el centre docent que tingui el millor projecte educatiu en mobilitat segura amb l’entrega d’un diploma acreditatiu i un val de material escolar.

Ja són molts els joves que fan servir alternatives de mobilitat sostenible i que coneixen la importància de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i tu? Participa-hi enviant la teva proposta fins al 16 d’abril.

 

Més informació


 

Imagina un amor LGBTI

Si t’agrada escriure, participa en el concurs “Imagina un amor” per donar vida a històries d’amor entre persones de qualsevol identitat sexual i de gènere.

Atreveix-te a crear personatges i situacions que mostrin la complexitat de l’amor més enllà de la relació tradicional entre un home i una dona, ja que hi ha tantes maneres d’estimar com persones en el món.

Com ha de ser el text?

Les narracions han de tenir forma de relat curt. En altres paraules, el text pot tenir una extensió d’entre 1 i 3 pàgines escrites en llengua catalana. Pel que fa a la participació hi poden concursar alumnes de secundària, batxillerat, cicles formatius i més grans de manera individual.

Quin és el premi?

El premi consisteix en un val de 200,00 € per adquirir llibres de temàtica LGBTI i el lliurament se celebrarà durant el QLIT 2023 (Festival de Literatura Queer), els dies 19, 20 i 21 d’octubre a Barcelona.

A més a més, els relats guanyadors es publicaran al web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana com a reconeixement de les obres.

T’animes a fer volar la imaginació i desbloquejar la teva creativitat? L’admissió de relats acaba el diumenge 18 de juny.

 

Més informació:


 

Cibertrucs pel dia a dia que poden fer funcionar millor el teu mòbil

Fa temps que detectes que el mòbil no funciona com ho fa normalment? Pot ser que algun contingut sospitós estigui empitjorant-ne el funcionament. Si no et vols trobar més en aquesta situació, segueix aquests 5 cibertrucs i veuràs com tot funciona millor!

 1. Cibertruc per obrir enllaços amb seguretat al mòbil
  De vegades, saber si un enllaç és segur acaba sent tot un enigma, però en tenim la solució!
  Hi ha aplicacions anomenades de “navegació segura” que es dediquen a analitzar els URL per saber si són segurs o no. És el cas de MyWOT, una eina dissenyada per detectar pàgines perilloses que amaguen algun tipus d’engany o robatori d’informació.
   
 2. Cibertruc per evitar descàrregues d’apps fraudulentes
  T’has descarregat una aplicació que no acaba de ser com pensaves? Combat les aplicacions fraudulentes amb més precaució i informació!

  Aquest tipus d’aplicacions poden malmetre el dispositiu mòbil i tota la informació que hi conté. Per això, abans de tot assegura’t que estigui en una botiga oficial, revisa els comentaris i les valoracions d’altres perfils i comprova quins permisos demanen.
   
 3. Cibertruc per blocar els SMS sospitosos al mòbil
  Acabes de rebre un SMS i t’has quedat de pasta moniato perquè no saps d’on surt? Podria tractar-se d’un SMS fraudulent i la millor manera d’evitar-los és blocant-los.

  Les ofertes que regalen coses sense demanar res a canvi són altament sospitoses d’estafa (smishing). El que es busca és suplantar una marca per robar-nos diners o dades. Per deixar de rebre’ls, configura l’aplicació de missatgeria o bloca els missatges.
   
 4. Cibertruc per usar de manera fàcil una contrasenya a tot arreu
  Et costa tenir una contrasenya diferent per a cada servei o aplicació? El gestor de contrasenyes t’ho posa fàcil!
  Estalvia’t la feina de memoritzar-les totes i aconsegueix una contrasenya pròpia i diferenciada. Només en un clic, el gestor de contrasenyes et guarda la contrasenya que vulguis i des d’aquí fa la resta per protegir-les totes.
   
 5. Cibertruc per blocar el mòbil amb seguretat
  Saber com blocar el mòbil bé, és la primera protecció davant dels intrusos que també et serà molt útil en cas de pèrdua o de robatori.

  Recorda activar el bloqueig automàtic del mòbil, es configura des dels ajustaments de pantalla. Ep! Millor 15 segons que no pas 1 minut. I per desblocar-lo, fes servir una contrasenya de més de 8 caràcters o l’empremta digital, en comptes del patró gràfic.

Més informació

 


 

Ets estudiant d'FP, de batxillerat o d'universitat? Tens interès per la ciència, la innovació i la tecnologia? Crea un equip i participa l'iFest 2022-2023!

Aquesta nova edició ve amb moltes novetats i nous reptes de diferents empreses i de l'Administració que aposten pel talent i la innovació a Catalunya.

L'IFest és un programa d'emprenedoria i innovació que ofereix acompanyament als i les joves amb l'objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions innovadores als reptes de la societat. Aquests reptes provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Trobareu diferents activitats:

 • Bootcamp iFest, From challenge to solution: entrenament intensiu i concentrat en uns pocs dies que busca proporcionar el suport en la preparació del repte i el prototipatge amb la metodologia Design Thinking. És una activitat opcional però altament recomanable per fer una immersió en aquesta metodologia i confeccionar un bon treball. La metodologia utilitzada es basa en quatre fases: Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i condueix els projectes cap a la disrupció. Durant el procés, treballaran amb dinàmiques i continguts d'innovació disruptiva. El procés ja està en marxa i durarà diversos mesos amb l'objectiu d'arribar a una solució final el màxim d'innovadora i viable.
 • Challenge Competition, Decode your talent: competició per fases en dues categories: júnior (15 – 18 anys) i sènior (18 – 30 anys). La competició es durà a terme en format demo day i els participants hauran de presentar la seva solució en un pitch. Hi haurà diferents premis i també reconeixement a la comunitat educativa.
 • Acceleration, Make it real: Premi a les tres millors solucions de les diferents categories (júnior i sènior). Se'ls premiarà amb la participació en un programa de preacceleració per millorar i testejar el prototip al mercat i conèixer altres ecosistemes d'innovació a través d'una acceleració a una ciutat a l'estranger, així com possibles contactes o inversors/es en el cas de la categoria Sènior.
 • Open Campus, Meet inspiration: un espai d'innovació i emprenedoria amb formació en línia asíncrona durant el curs escolar/acadèmic, amb diferents nivells i categories (ESO, FP, Batxillerat i Universitats) que pretén ser un espai de coneixement i font d'inspiració per potenciar i visibilitat la innovació i l'emprenedoria a tota la comunitat educativa, oferint instruments i recursos als i les joves i docents de tots els nivells educatius a Catalunya, així com una comunitat de Playes i Shakers.

Cada activitat té un calendari i uns reptes. Tot el detall  ho trobareu a: https://ifest.cat/  

No us ho penseu més, formeu el vostre equip i participeu en un entrenament per la resolució de reptes basat en design thinking!

Convertiu-vos en players, un munt de reptes i activitats us estan esperant!

 

Més informació:


 

Convocatòria Art Jove Curadoria 2023

L’Agència Catalana de la Joventut presenta la convocatòria Art Jove Curadoria per desenvolupar un projecte en el marc de la Sala d’Art Jove durant l’any 2023.

Objectiu

Obrir un espai per a l'experimentació curatorial de persones i col·lectius joves, així com afavorir la seva professionalització. La convocatòria convida a desenvolupar dinàmiques de treball que estimulin processos de formació i d’acompanyament dels 18 projectes seleccionats en la convocatòria Art Jove Creació en les seves diferents fases d'investigació, de producció, de difusió i de presentació pública.

 

Què és la curadoria?

La Sala d’Art Jove entén la curadoria com una tasca relacional que comprèn totes aquelles pràctiques que desitgen tenir cura dels processos de creació artística, així com del seu desenvolupament contextual i situat. Des d’aquesta perspectiva «curar un espai» o «curar un projecte» implica un treball d’acompanyament i d’escolta, un intent d’entendre les necessitats dels creadors i del públic interpel·lat.

 

Dotació econòmica

La beca té una dotació econòmica de 3.600 euros, destinada a desenvolupar un procés de treball que tingui en compte les activitats formatives i la presentació pública dels 18 projectes seleccionats en la convocatòria Art Jove Creació. La quantitat d’activitats i de presentacions dels projectes de Creació serà variable en nombre i formats segons les metodologies específiques del projecte de Curadoria seleccionat.

 

Persones destinatàries

La convocatòria Art Jove Curadoria s’adreça a les persones que estiguin interessades a desenvolupar projectes de curadoria, individualment o en col·lectius d’un màxim de cinc persones, residents (empadronades) a Catalunya, i que tinguin entre 18 i 35 anys en el moment de presentar-hi la sol·licitud. Pel que fa a la participació de col·lectius, cal que almenys la meitat dels membres compleixin els requeriments de residència i d’edat. Cap membre del col·lectiu pot ser menor d’edat en el moment de la inscripció. No s’estableix cap límit pel que fa al nombre de propostes de projectes que cada participant vulgui presentar en la convocatòria.

Les persones seleccionades en la convocatòria dels premis Art Jove Creació 2023 no poden participar a la convocatòria de beca Art Jove Curadoria 2023.

 

Presentació de sol·licituds

Cal presentar la sol·licitud electrònicament a l’apartat Tràmits del web de la Generalitat de Catalunya (http://tramits.gencat.cat).

En cas de no presentar-se la sol·licitud de manera electrònica, cal presentar (tant el formulari de sol·licitud com la documentació adjunta) en paper a qualsevol dels registres de la Direcció General de Joventut. La signatura i la presentació del formulari de sol·licitud impliquen l’acceptació de les bases.

 

Termini de presentació

Fins al 14 de febrer 2023 a les 14 h.

 

Més informació:


 

Vols formar part del Consell Consultiu de Joves de l’OCDE (Youthwise)?

El punt de partida del programa Youthwise és la necessitat de què les persones joves estiguin implicades en els processos de presa de decisions que condicionen el futur de la societat dels països on viuen. Des de 2021 aquesta iniciativa dona a conèixer el treball de l’OCDE a les persones joves alhora que promou la seva participació en l’elaboració de polítiques internacionals.

El Consell Consultiu de Joves de l’OCDE

Reuneix joves d’entre 18 i 30 anys de països membres de l’OCDE. És un espai on la joventut pot aportar perspectives i idees i on, alhora, pot millorar el seu coneixement sobre la tasca d'aquesta organització internacional i l’elaboració de polítiques internacionals.

El programa Youthwise ofereix una oportunitat per promocionar la carrera professional o acadèmica en l’àmbit de les polítiques públiques o les relacions internacionals. L'any 2022 participants del programa van intervenir a la reunió del Consell Ministerial, convidats formalment per primer cop a la reunió de més alt nivell de l'OCDE.

Activitats del programa Youthwise

La majoria de les activitats es duran a terme de forma telemàtica, tot i que hi ha la possibilitat d'activitats presencials. En aquest darrer cas els costos del viatge són coberts per la OCDE. Alguns exemples d'activitats són:

 • Reunions amb experts de la OCDE i altres grups d’interès externs
 • Participació a esdeveniments i webinars
 • Creació i co-publicació de documents i vídeos per promocionar Youthwise
 • Tallers interactius amb altres organitzacions.

Requeriments de les candidatures

 • Tenir entre 18 i 30 anys el març de 2023.
 • Nacionalitat d’un país membre de l’OCDE.
 • Anglès fluid.
 • Tenir molt d’interès en els debats nacionals i internacionals sobre construir un futur inclusiu en la transició verda i digital de la societat.
 • Capacitat de diplomàcia, de comprensió i d'obertura a idees i perspectives diferents.
 • Disponibilitat per dedicar fins a 8 hores al mes a activitats relacionades amb el programa Youthwise.
 • Compromís a participar de ple en el programa des de març de 2023 a març de 2024.
 • Accés a Internet i tenir un compte de correu electrònic.
 • No està afiliat actualment a l'OCDE ni tenir un familiar que estigui actualment afiliat a l'OCDE.

A més, cal presentar:

 • Un vídeo de 90 segons responent a la pregunta: “What policy area are you most interested in and what unique perspectives can you bring to discussions on this topic?”
 • Una introducció personal (600 paraules)
 • Un text de 900 paraules responent a la pregunta:“What impact do you hope to have as a member of Youthwise?”

Les candidatures seleccionades seran contactades a principis del proper mes de març, i el projecte començarà el mes següent, l'abril d'enguany.

Consulta el detall del programa i de com presentar-hi la teva candidatura a la pàgina web de Youthwise.

 

Més informació:


 

Bibliotràilers - Llegeix, grava... i guanya!

Si llegir és una de les teves grans passions, el concurs bibliotràilers et dona l’oportunitat d’anar més enllà i combinar la lectura amb la creació audiovisual.

En parelles o grups de fins a 5 persones haureu d’escollir el llibre que més us agradi i quan tingueu la idea de guió, gravar un bibliotràiler. És a dir, crear un vídeo curt que presenti de manera breu i visual de què tracta el llibre triat.

D’entre tots els projectes presentats es premiaran els 3 finalistes de cadascuna de les 5 categories existents que són:

 • El millor bibliotràiler
 • El bibliotràiler més creatiu
 • El bibliotràiler amb el millor guió
 • El bibliotràiler més votat per les biblioteques
 • El millor tràiler d’animació

La idea de tot plegat és aconseguir que a través d’un bibliotràiler les ganes de llegir arribin a més gent.

El grup guanyador obtindrà com a premi: 

 • Una càmera de vídeo esportiva / acció 4k.
 • Un lot de llibres.
 • Un diploma.
 • Un taller formatiu de com fer un guió i disseny d’un tràiler de llibre.

Als equips finalistes de cada categoria se’ls reconeixerà amb:

 • Un taller de formació de com fer un guió i disseny d’un tràiler de llibre.
 • Un lot de llibres.
 • Un diploma.

T’hi animes? S’hi pot participar fins al dia 15 de gener inclòs. Si necessites que algú t’aconselli sempre pots apropar-te a qualsevol de les Biblioteques públiques de Catalunya on t’ajudaran amb la teva consulta.


Més informació:


 

Premi Europa Jove 2023 per a treballs de recerca de batxillerat

Oberta la convocatòria de la segona edició del Premi Europa Jove per a treballs de recerca d'alumnes de batxillerat sobre temes europeus. El premi està organitzat per la Fundació Catalunya Europa i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona amb la col·laboració del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.


L'objectiu del premi és promoure el coneixement, la recerca i l'interès dels joves per la realitat de la Unió Europea.

El premi té una dotació de 700 € per al treball guanyador, i el jurat podrà fer mencions especials als treballs que consideri oportuns. El premi també inclou una visita de formació a les institucions europees a Brussel·les.

El termini finalitzarà el 16 d'abril de 2023.

Podeu consultar les bases del premi i descarregar el formulari de sol·licitud i annexos a la web de la Fundació Catalunya Europa.

L'acte de lliurament de la primera edició del Premi Europa Jove es va fer el 20 de setembre de 2022 a la seu de la Comissió Europea a Barcelona. El jurat va premiar un treball sobre l'economia blava a Europa i es va concedir una menció a un treball sobre la Covid-19 i les institucions europees.

 

Més informació:

 

 


 

Hip-hop per la pau

Hip-hop per la Pau

El Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l’àmbit de la cultura de pau. S’adreça a noies i nois de Catalunya interessats en reflexionar sobre la pau, la noviolència i els drets humans a través de la música.


Qui hi pot participar?

El concurs té dues modalitats: en la primera, s’hi poden presentar estudiants d’educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya; en la segona modalitat, s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya.

En tots dos casos, cal presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres persones.


Quins temes han de tractar les cançons?

La lletra de les cançons ha d’estar relacionada amb la crítica de la violència, la denúncia de violacions de drets humans, la solidaritat amb persones atrapades o que fugen de conflictes armats, la reivindicació de les diferències, la convivència o el paper dels joves en la construcció de pau.


Quines característiques han de tenir els clips?

Els versos de les cançons han de ser de creació pròpia i cal fer una gravació en vídeo de la interpretació de la peça, a ritme de rap. El clip ha de tenir una durada màxima de 4 minuts.


Què es valorarà?

Que la cançó tracti un dels temes mencionats a les bases del concurs, la qualitat de les lletres i la qualitat musical, així com la posada en escena i coreografia, i les qualitats tècniques i artístiques de la gravació.

També es valorarà la inclusió de la perspectiva de gènere en el contingut dels versos i en la composició del grup.


Fins a quina data es poden presentar les sol·licituds?

Fins al 30 de gener de 2023.


Quins són els premis?

El primer premi consisteix en un enregistrament i producció musical de la peça de rap en un estudi professional de gravació, amb assessorament artístic. El segon premi consisteix en un taller de rap impartit a l’entitat o centre guanyador per un/a artista de hip-hop de reconegut prestigi.


Més informació

 


 

Parles català o occità a les xarxes? Tens premi!

L’Euroregió Pirineus Mediterrània impulsa un concurs adreçat als i les  joves que fomentin l’ús del català i l'occità en projectes visibles a Internet. Hi ha tres categories: individual, col·lectiva o per a entitats o associacions. Les inscripcions estan obertes fins al 18 de novembre.
 

L’any 2021 es va aprovar un nou full de ruta en el que s’aposta per una cultura forta amb una identitat euroregional mediterrània. En aquest sentit, pel que fa a l’eix estratègic de la cultura, l’Euroregió vol posar en valor les seves llengües euroregionals així com les noves cultures: dinamitzant la pràctica i intercanvis entre els joves entorn de les llengües i la cultura euroregional, i facilitant la integració social i els intercanvis relacionats al respecte per la diversitat cultural i lingüística.

En aquest marc, es promou un concurs juvenil per a projectes a les xarxes socials de foment de les llengües catalana i occitana a l’Euroregió.

Es busquen iniciatives juvenils a les xarxes socials que fomentin l’ús del català i l’occità per reconèixer el valor / la qualitat d’iniciatives juvenils que generen un impacte positiu sobre el català i l’occità en la societat, influeixen en la manera percebre aquestes llengües i en promouen el coneixement, la presència i l´ús en la comunitat jove.
 

Destinataris

Persones físiques col·lectius informals o entitats d’edats compreses entre els 16 i els 30 anys vinculats als territoris de l’Euroregió (Occitània, Illes Balears i Catalunya).
 

Objectius

Posar en valor l’ús de les llengües catalana i occitana en tots els àmbits de la societat.

Donar impuls a les iniciatives juvenils que promouen l’ús de les llengües catalana i occitana entre la joventut a l’espai d’Internet.

Fer participar la ciutadania a l’acció euroregional i les persones joves, en particular, atès el context de l’Any europeu de la Joventut.

Motivar els intercanvis lingüístics i culturals entre les regions.

Donar suport a les persones joves que creen o presenten continguts de qualsevol temàtica a les xarxes socials en català i occità.
 

Terminis i funcionament

Convocatòria oberta entre el 3 d’octubre i el 8 de desembre de 2022 (termini ampliat).

Entrega de premi: durant el mes de febrer de 2023.

Les persones o grups que vulguin presentar-se al concurs hauran d’enviar un correu electrònic a l’adreça electrònica: courrier@euroregio-epm.eu amb el formulari i la documentació definida a les bases a continuació.
 

Més informació

 


 

Procés participatiu de la nova llei de participació ciutadana de Catalunya

Fins al 22 de desembre fes les teves aportacions per a la futura llei de participació ciutadana. Registra’t al Portal Participa i digues la teva!

La Generalitat de Catalunya està impulsant una llei de participació ciutadana per consolidar el model de participació ciutadana com un dels pilars del govern obert i assentar unes bases sòlides que facilitin la innovació en aquest camp.


Per què un procés participatiu?

Per comptar amb tota la ciutadania a l'hora d'identificar els elements clau que la nova llei ha de preveure, amb l'objectiu final de consolidar un model de participació ciutadana de qualitat.

L'elaboració del marc de referència del procés participatiu ha comptat amb la col·laboració del grup motor, format per representants de la societat civil, persones tècniques de les administracions, expertes i acadèmiques.


Objectius del procés participatiu

 • Contrastar el diagnòstic efectuat a la per la Direcció General de Participació, Processos Electorals i Qualitat Democràtica de la Generalitat amb la ciutadania i valorar que efectivament una opció de regulació garantista però flexible és la més desitjable.
 • Identificar continguts clau de l'avantprojecte de llei (principis, garanties, drets digitals, iniciativa ciutadana, etc.) com a elements necessaris per a un model de participació ciutadana de qualitat.
 • Identificar elements innovadors per a la regulació que permetin arribar a més ciutadania i en millors condicions.


Com puc participar?

El procés participatiu es fa en paral·lel a la consulta pública prèvia i consisteix en vuit sessions deliberatives organitzades al voltant de diferents aspectes de la participació ciutadana, amb dimensió territorial i format híbrid, presencials i virtuals.

 • Vine a una sessió en línia! Hem configurat les sessions en funció dels eixos a tractar i dels diferents actors implicats. Consulta-les a l'apartat sessions en línia
 • Vine a una sessió presencial. En fem 4 per copsar les particularitats de cada territori. Consulta-les a l'apartat sessions presencials.
 • Participa en línia! Deixa els teus comentaris o aportacions. També pots veure el que han dit altres persones i comentar les seves aportacions. Participa!

Per assistir a les sessions presencials o virtuals cal inscripció prèvia.


Més informació

Portal Participa (Portal de participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya)

Procés participatiu de la nova llei de participació ciutadana de Catalunya

Informació i documentació d’interès

 


 

Presenta la teva candidatura per constituir la primera assemblea euroregional de la joventut!

Presenta la teva candidatura per constituir la primera assemblea euroregional de la joventut!

En el marc de l'Any Europeu de la Joventut, l'Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) vol contribuir a millorar la participació de la gent jove organitzant la primera assemblea euroregional de la joventut. El termini de presentació de candidatures finalitza el 27 de novembre.

 

L'Assemblea estarà formada per un grup de 20 a 30 joves de l'Euroregió Pirineus Mediterrània. Poden ser joves que es presentin o bé a títol individual o com a representants d'una entitat juvenil.

 

Què és l’Euroregió Pirineus Mediterrània?

L'Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) és una estructura de cooperació territorial que treballa des de fa més de 15 anys construint ponts entre les ciutadanies dels territoris de Catalunya, Occitània i les Illes Balears, a través de projectes comuns, incloent-t'hi tothom amb tota la seva diversitat cultural.

Té el seu origen en una iniciativa de 2004 de cooperació política entre el governs de la Generalitat de Catalunya, el de les Illes Balears i el de la Regió d’Occitània. El 2009 es va transformar en una Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) i , per tant, reconeguda des d’aleshores com una institució de cooperació interregional d’àmbit europeu.

 

Per què una Assemblea euroregional de la Joventut?

L’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) té uns 15 milions d’habitants (més poblat que 19 de 26 països europeus), en un territori de 110 000 km² (més ampli que 16 dels 26 països europeus). L'EPM vol promoure un espai de trobada per a la joventut d'aquesta euroregió, d'intercanvi i de debat, on fer-hi propostes, i que també funcioni com a òrgan consultiu.

L'Assemblea també ha de servir perquè la joventut catalana, occitana i balear conegui com funcionen les institucions europees de cooperació territorial, com són les euroregions.

 

Més informació

Euroregió Pirineus Mediterrània

Assemblea euroregional de la joventut

Informació sobre la convocatòria

Presentació de candidatures

Formulari d’autorització d’assistència per a menors d’edat

Any Europeu de la Joventut


 

Gaudeix de la cultura amb Escena25

Un any més Escena 25 obre la seva plataforma perquè pugueu comprar entrades per a tot tipus d’espectacles.

Si tens entre 18 i 25 anys, amb la campanya Escena 25 podràs assistir a espectacles d’arts escèniques o música en viu, amb uns preus especials, entre 5 i 15 euros. Només t’has d’inscriure al web de la campanya, seleccionar, reservar i comprar les entrades als espectacles i concerts als quals vulguis assistir per, posteriorment, recollir l’entrada a la taquilla de l’equipament.

A més a més, cada dia  25 i 26 de mes fins al mes de juny s'obre la plataforma durant 48 hores perquè els joves puguin aconseguir entrades per als espectacles del mes següent. És a dir, per exemple, el 25 de març es podran comprar entrades per al mes d'abril.

Aquesta campanya és organitzada pel Departament de Cultura i  una aliança formada per teatres i sales de concerts de Catalunya. Compta amb el suport de TV3 i Catalunya Ràdio, i hi col·laboren la Direcció General de Joventut, les universitats i biblioteques de Catalunya, TRAM, FGC, TMB i RENFE.
 

Més informació

 


 

DiscoverEU. Europa als teus peus: fes el primer pas

Tens 18 anys i resideixes legalment en un dels Estats membres de la UE o en un tercer país associat a Erasmus+? Prepara't per descobrir Europa! DiscoverEU forma part de la família del programa Erasmus+ i contribueix a l'Any Europeu de la Joventut 2022 amb molts més bons de viatge i noves oportunitats.
 

Què és DiscoverEU?
DiscoverEU és una acció del programa Erasmus+ que ofereix l'oportunitat de descobrir Europa a través d'experiències d'aprenentatge. Desplaçant-te principalment amb tren (hi ha excepcions per a les persones que viuen a illes o a zones remotes), descobriràs els impressionants paisatges d'Europa i la seva gran varietat de ciutats i pobles. Pots presentar la teva candidatura a les dues edicions que s'organitzen cada any. Les candidatures seleccionades obtenen un bo de viatge.

Com a resident de 18 anys d'edat a la Unió Europea o a un tercer país associat al programa Erasmus+ (Islàndia, Liechtenstein, Macedònia del Nord, Noruega, Sèrbia o Turquia), DiscoverEU us ofereix l'oportunitat de participar en una experiència de viatge que et permetrà explorar la diversitat d'Europa, conèixer-ne el patrimoni cultural i la història i posar-te en contacte amb persones de tot el continent. A més, gràcies a DiscoverEU, pots desenvolupar habilitats per a la vida que et seran de gran utilitat en el futur, com ara la independència, la confiança i l'obertura a altres cultures.

A partir del 2022, els participants seleccionats rebran una targeta de descompte DiscoverEU amb descomptes en visites culturals, activitats d'aprenentatge, esports, transport local, allotjament, menjar...

 

Quan és la propera edició?
Des de la primera edició de DiscoverEU, el juny de 2018, més de 165.000 joves han aconseguit un bo de viatge. La propera ronda de candidatures tindrà lloc des del dimarts 11 d'octubre del 2022 a les 12.00 (CEST) fins al dimarts 25 d'octubre del 2022 a les 12.00 (CEST). A partir del dia D, trobaràs en aquesta pàgina un botó que et permetrà presentar la teva candidatura.

 

Requisits per participar-hi:

 1. Haver nascut entre l'1 de gener de 2004 i el 31 de desembre de 2004 (tots dos inclusivament)
 2. Emplenar el formulari de candidatura en línia amb un número de document d'identitat, de passaport o de targeta de residència legal vàlid
 3. Ser ciutadà o resident legal de llarga durada d'un dels països següents:
 • un dels Estats membres de la Unió Europea, inclosos els països i territoris d'ultramar (PTU)
 • un dels tercers països associats al programa Erasmus+: Islàndia, Liechtenstein, Macedònia del Nord, Noruega, Sèrbia o Turquia.

A continuació, haureu de respondre a un qüestionari (excepte si presenteu la vostra candidatura com a membre d'un grup).

Si resultes seleccionat, podràs fer un viatge d'entre 1 i 30 dies de durada entre l'1 de març del 2023 i el 29 de febrer del 2024.

Si viatjar et resulta complicat perquè tens una discapacitat o un problema de salut, rebràs assistència i suport per poder participar en aquesta acció.

 

Ets massa jove per participar en aquesta edició?
No et preocupis! Cada any se celebrarà una ronda a la primavera i una altra a la tardor.

 

Puc viatjar amb els meus amics?
És clar! Això ho decideixes tu. Pots anar sol o afegir fins a un màxim de 4 amics al teu grup, que també han de complir les condicions d'admissió. Els altres membres del grup faran servir el teu codi de candidatura per presentar la seva pròpia.

També podeu combinar plans de viatge amb altres participants de DiscoverEU. Per això, el mitjà ideal és el grup DiscoverEU de Facebook. Entra ja per xatejar amb altres participants.

Un cop hagueu estat seleccionat, les agències nacionals d'Erasmus+ us ajudaran a establir contactes i a informar-vos mitjançant l'organització de reunions de preparació i trobades de viatgers.

 

Compartir experiències
Com a ambaixador de DiscoverEU, us convidarem a compartir les vostres experiències de viatge a través de xarxes socials com Instagram, Facebook o Twitter utilitzant l'etiqueta #DiscoverEU. També pots fer una xerrada al teu centre escolar o a la teva localitat. A més, podràs participar al concurs de fotos i vídeos #DiscoverEU photo/video #Competition i guanyar fantàstics premis.

 

Més informació

 


 

Ajuts al lloguer

#LloguerJove

Si ets jove i tens dificultats per afrontar les despeses del teu habitatge, els nous ajuts al lloguer per a joves et poden donar un cop de mà!

La Generalitat obre una convocatòria anual per ajudar a pagar el lloguer o el preu de cessió d'habitatge a les persones joves.

Els ajuts al Lloguer Jove podran arribar als 250 euros mensuals i per a la seva concessió es tenen en compte els ingressos de la unitat de convivència i l’esforç econòmic que els suposa el pagament de lloguer.

La concessió de l'ajut dependrà únicament dels criteris establerts a la convocatòria, no de l’ordre d’entrada de les sol·licituds.

 

Qui el pot demanar

Les persones físiques que en el moment de presentar la sol·licitud tinguin com a màxim 36 anys i que es trobin en les circumstàncies següents:

 • Residir legalment a Catalunya i trobar-se empadronat/ada a l'habitatge llogat.
 • Disposar d’una font regular d’ingressos i que aquesta no superi 2,97 vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya, que enguany són 23.664,15 €. Els ingressos que es tenen en compte són la base imposable general i de l’estalvi de la declaració de l’últim període impositiu de l’IRPF, amb el termini de presentació vençut en el moment de sol·licitar la subvenció.
 • Ser titular d’un contracte de lloguer o cessió d’ús d’un habitatge o d’una habitació per a residir de forma habitual i permanent, en relació amb el qual s’estigui al corrent de pagament.
 • Pagar una renda per habitatge o habitació no superior a una quantitat establerta, fixada en la convocatòria corresponent (veure punt 7 de la convocatòria) i fer-ho a través d’una entitat financera, de l’administrador/a de la finca, o de Bizum.

 

Import i durada de la subvenció

És un percentatge de l’import de la renda o preu de cessió que varia en funció dels ingressos. Hi ha uns topalls màxims en el percentatge de subvenció en relació amb l’esforç que cal fer per pagar el lloguer o la cessió, que es troben determinats a les bases (veure punt 6.2 de les bases)  

Per calcular la subvenció es ponderen els ingressos en funció del nombre de membres de la unitat de convivència, multiplicant-los per un coeficient: per 1, en cas d’un membre; per 0,93, en cas de dos; per 0,83, en cas de tres; per 0,77 en cas de quatre, i per 0,70, en cas de cinc o més membres.

La quantitat màxima de la subvenció Lloguer Jove és de 250 euros al mes.

La subvenció s’atorga per a l’any de la convocatòria.

 

Com fer la sol·licitud

Preferentment cal presentar la sol·licitud de forma electrònica a través de Tràmits gencat. En cas de no disposar de mitjans electrònics, es pot fer presencialment a les borses de la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social o a les oficines locals d’habitatge que col·laboren amb l’AHC.

Els models de formulari es poden obtenir als llocs indicats al web habitatge.gencat.cat i a l’Oficina Virtual de Tràmits  La documentació que cal aportar es pot consultar a les bases reguladores (veure el punt 8).

 

Termini per fer la sol·licitud

Del 28 de setembre a les 9h fins al 7 d’octubre a les 15h

 

Suport en la tramitació

Si necessites suport tècnic o acompanyament, pots anar a les oficines joves de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil on t'ajudaran amb els tràmits.  

També tens a la teva disposició l’Assessoria en línia d'habitatge per a joves per resoldre els dubtes que tinguis sobre aquesta convocatòria.

 

Incompatibilitats

Aquest ajut és incompatible amb:

 • Ser arrendatari d’un habitatge gestionat o administrat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.
 • Cobrar altres ajuts que provinguin de qualsevol administració pública o d’entitats públiques o privades amb les mateixes mensualitats i finalitats.

 

Més informació

 


 

Vas néixer al 2004? Si aquest any fas 18 anys, pots sol·licitar el Bo Cultura Jove

El Bo Cultura Jove és un moneder virtual de 400€ que poden sol·licitar els joves que facin 18 anys durant l’any 2022 i que es podrà gastar en productes culturals, tant digitals com presencials, durant els dotze mesos següents a la concessió.

Els 400€ del Bo Cultura Jove es podran gastar de manera diversificada. Concretament:

 • Fins a 200€ en entrades i abonaments culturals (festivals, cinema, concerts, teatre...).
 • Fins a 100€ en l’adquisició de llibres,  publicacions, discos i DVD, videojocs...
 • Fins a 100€ en consum digital o en línia (plataformes de llibres digitals, videojocs, premsa, plataformes musicals i audiovisuals...) per un temps màxim de 4 mesos.

Com el sol·licito?

Encara que no hagis complert encara els 18 anys, si has nascut al 2022 ja pots fer la teva sol·licitud a través d’aquest enllaç.

https://bonoculturajoven.gob.es/

Tens temps per demanar el Bo Cultura Jove fins al 15 d’octubre.

Com rebré els 400€?

Un cop presentada la sol·licitud, rebràs al cap d’uns dies una targeta prepagament virtual per a fer-ne ús a través del teu mòbil. En cas necessari també es podrà sol·licitar aquesta targeta en format físic.

La targeta constarà d’un número i la identitat de la persona beneficiària. És una targeta personal i intransferible i només en pots fer ús en els començos, empreses i entitats adherides.

MOLT IMPORTANT: sempre que adquireixis un producte, hauràs de demanar el tiquet o factura per cada compra on ha de constar el teu nom o DNI i quins productes has adquirit. Aquest tiquet l’hauràs de pujar a la app del Bo Cultura Jove.

Els 400€ es podran gastar durant els 12 mesos posteriors a la concessió.

El Bo Cultura Jove és compatible amb qualsevol altra subvenció, ajuda, ingrés o recurs procedent d'altres administracions públiques.


Dubtes i consultes:

Si tens dubtes o problemes per poder fer la sol·licitud del Bo Cultura Jove pots trucar al telèfon  +34 917 40 67 93 o escriure un correu electrònic a bcj@fnmt.es

Recorda també que a Catalunya tenim una Xarxa d’Oficines Joves i de Punts d’informació Juvenil que estan a la teva disposició per ajudar-te en aquest i altres tràmits. Pots consultar quin tens més  a prop en aquest enllaç.

I si t’agrada la cultura recorda que amb el Carnet Jove tens descomptes per assistir a diversos espectacles, concerts, centres arts i museus, llibreries, i un llarg etcètera.

Entra a l’edat adulta gaudint de la cultura!

 

Enllaços relacionats


 

Beques de col·laboració en departaments universitaris per al curs 2022-2023 (COLAB 2022)

Aquestes beques estan destinades a estudiants universitaris matriculats en últims cursos de grau o màster oficial per tal de realitzar tasques d’investigació en departaments universitaris. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 20 de setembre de 2022.

REQUISITS

Estudiants de Grau:

- No estar en possessió o disposició legal d'obtenir un títol acadèmic de Llicenciat, Enginyer, Arquitecte, Graduat o Màster oficial.
- Estar matriculat en el curs 2022-2023 en un ensenyament oficial de la totalitat de les assignatures o crèdits que li restin per a finalitzar els seus estudis.
- Els estudiants de grau hauran d'estar cursant els últims crèdits per completar els requisits per a l'obtenció del títol i haver superat el 75% de la càrrega lectiva.
- Disposar com a nota mitjana dels crèdits superats a què es refereix el punt anterior la que s'assenyala a continuació per a cadascuna de les branques de titulacions universitàries oficials:

 • 7,25 punts per a la branca d'Enginyeria i Arquitectura o Ensenyaments Tècnics.
 • 7,70 punts per a les branques de Ciències, Ciències Experimentals i per a les Ciències Socials i Jurídiques
 • 7,80 punts per a la branca de Ciències de la Salut.
 • 8,00 punts per a la branca d'Humanitats.

Estudiants de Màster:

- No estar en possessió o disposició legal d'obtenir un títol acadèmic de Màster Oficial o de Doctor.
- Estar matriculat en el curs 2022-2023 en un ensenyament oficial de la totalitat de les assignatures o crèdits de primer curs de Màster.
- Haver obtingut en l'expedient acadèmic corresponent als estudis universitaris previs que donen accés al màster la nota mitjana que s'estableix en l'apartat anterior, segons la branca de coneixement de procedència.

Estudis no presencials:

Consulteu les bases de la convocatòria.


IMPORT I CONDICIONS

L'import de la beca és de 2.000,00 euros i només es podrà gaudir per un únic curs acadèmic i per una sola vegada. La concessió d'aquesta beca no comporta l'exempció del pagament per part del beneficiari dels preus públics per serveis acadèmics.

En cap cas es concediran aquestes beques a estudiants que estiguin cursant el Projecte de Final de Carrera quan aquest no constitueixi una assignatura del pla d'estudis.

Els requisits acadèmics que han de complir els sol·licitants han de figurar en l'expedient acadèmic en la data de finalització de la data límit de presentació de sol·licituds.

Aquesta beca només és compatible amb les beques de caràcter general per al curs 2022-2023 convocades pel mateix Ministeri per a estudiants universitaris i amb les beques Equitat per al curs 2022-2023 que convoca l'AGAUR.


TERMINI DE SOL·LICITUD

Des del 16 de juny del 2022 fins al 20 de setembre de 2022, inclòs.


DOCUMENTACIÓ

La sol·licitud s'haurà de complimentar mitjançant el formulari accessible per via telemàtica a través del botó "Accés al servei online" que es troba a l'inici de la pàgina informativa de beques de col·laboració del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

Una vegada realitzat el procés anterior, la persona sol·licitant haurà de descarregar-se i imprimir-se una plantilla el format PDF que haurà de ser complimentada pel propi sol·licitant (esquema de projecte de col·laboració) i avaluada pel departament.

Per tal de completar la sol·licitud haurà d'accedir novament a la sol·licitud i adjuntar el document PDF del projecte de col·laboració escanejat i presentar la sol·licitud de forma telemàtica. Una vegada finalitzat aquest procés la sol·licitud quedarà presentada a tots els efectes.


Enllaços relacionats:


 

Ajuts a la mobilitat internacional de l’estudiantat de les universitats catalanes per al curs acadèmic 2022-2023

Si estàs interessat a realitzar una estada acadèmica amb reconeixement acadèmic en una universitat d’un altre país, pots sol·licitar un ajut a la mobilitat internacional MOBINT-MIF.

Els ajuts a la mobilitat internacional (MOBINT-MIF) s’adrecen als estudiants de les universitats catalanes que participen en programes de mobilitat internacional.

Aquests ajuts tenen per objecte contribuir a les despeses que comporta estudiar en altres països i es pot sol·licitar una vegada has confirmat que has obtingut una plaça en un programa de mobilitat internacional.

Pots informar-te’n en l'oficina de relacions internacionals de la teva universitat sobre tot el que es relaciona amb l'estada acadèmica en la universitat estrangera on vulguis fer l'estada.

Quines són les modalitats d'ajuts?

 • Modalitat A: estada acadèmica amb reconeixement acadèmic, en el marc del Programa Erasmus+ i en els països associats següents: Regne Unit, Suïssa, Illes Fèroe, Andorra, Mònaco, Sant Marino i Ciutat del Vaticà, adreçada a l’estudiantat de les universitats catalanes. Aquesta modalitat està reservada als països que participen en el programa.
 • Modalitat B: estada acadèmica amb reconeixement acadèmic a la resta de països del món, en el marc dels programes de mobilitat internacional, adreçada a l’estudiantat de les universitats catalanes.
 • Modalitat C: estada acadèmica amb reconeixement acadèmic, en el marc del Programa de millora i innovació en la formació de mestres de les universitats catalanes.

En el marc de les relacions bilaterals en l’àmbit de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, i per a la modalitat A, s’ha previst atorgar un ajut complementari per al foment i la promoció de la mobilitat adreçat a l’estudiantat de les universitats catalanes que cursi estudis en universitats de la regió francesa d’Occitània.

Quins requisits has de complir en el moment de sol·licitar l'ajut?

Per a les modalitats A i B:

 • Acreditar que has aconseguit plaça en un programa de mobilitat internacional.
 • Tenir 60 crèdits aprovats.
 • Tenir una nota mitjana mínima de 5,70 per a la branca de coneixement d’enginyeria i arquitectura o 6,30 per a la resta de branques de coneixement.
 • Acreditar un nivell B2 d’una tercera llengua del sistema educatiu de Catalunya.

Per a la modalitat C:

 • Acreditar que has obtingut plaça en un programa de mobilitat internacional.
 • Tenir 60 crèdits aprovats.
 • Acreditar un nivell B2 d’una tercera llengua del sistema educatiu de Catalunya.

Quin és l'import de l'ajut?

200 euros al mes, màxim 6 mesos (l'import màxim a rebre és de 1.200 euros d'ajut en total per a una estada de sis mesos).

Termini de sol·licitud

Del 22 de juliol al 15 de setembre de 2022 a les 14:00:00 h (hora local de Barcelona), ambdós inclosos.

Enllaços relacionats

Infografia sobre MOBINT-MIF 2022-2023

Convocatòria

Bases reguladores de la convocatòria

Enllaç al tràmit

Beques i ajuts de l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)


 

Coneixes el programa d’intercanvis internacionals Eurodissea?

El programa Eurodissea (Eurodyssey en anglès) és un programa de mobilitat transnacional que ofereix als joves europeus la possibilitat d'adquirir experiència professional i personal —i millorar el coneixement i l'ús d'un idioma estranger—, mitjançant la realització de pràctiques en empreses en una de les regions adherides al programa Eurodissea de l’Assemblea de les Regions d’Europa (ARE). Són pràctiques professionals dotades amb una beca mensual que permet atendre les despeses de manutenció, allotjament i transport local, i gaudir d'una formació lingüística i d’activitats culturals a càrrec de la regió d'acollida.

Eurodissea és un programa de l’Assemblea de les Regions d’Europa que va néixer el 1985. Catalunya és una de les regions fundadores. El principi de reciprocitat marca la relació que s'estableix entre les regions. Cada regió d'origen gestiona i envia joves participants en pràctiques i es compromet a finançar la beca de les persones joves en pràctiques que rep com a regió d'acollida.

 

Sobre el programa

El programa Eurodissea permet que les persones joves participants millorin la seva ocupabilitat mitjançant una experiència internacional.

Les regions s’organitzen en xarxa, per mitjà dels equips de corresponsals que fan possible la mobilitat entre les persones joves. La gestió i cerca d’ofertes de pràctiques, i també la gestió de la candidatura i el seguiment de l’estada, són processos que es fan mitjançant la plataforma Eurodissea.

L’Àrea de Programes Internacionals del SOC coordina el programa Eurodissea a Catalunya. El SOC selecciona i fa el seguiment de les persones joves de Catalunya que fan estades de pràctiques a l’estranger, orienta les empreses catalanes, i fa el seguiment de les persones joves estrangeres que venen a Catalunya a fer una estada de pràctiques professionals.

 

Què ofereix?

 • L’oportunitat de millorar el perfil professional, mitjançant una experiència de pràctiques a l’estranger.
 • Una beca que permet atendre les despeses d’allotjament, manutenció i transport local durant l’estada al país d’acollida.
 • Curs d’idiomes per adquirir competències lingüístiques en un idioma estranger.
 • Assegurança d’accidents, repatriació i responsabilitat civil.
 • Seguiment, per part de la regió d’enviament i d’acollida, durant el temps de participació al programa.
 • Programa d’activitats socioculturals que permet conèixer la regió d’acollida i la seva cultura.

 

Qui hi pot participar?

Per participar al programa Eurodissea cal complir els requisits següents:

 • Tenir entre 18 i 35 anys d'edat.
 • Estar empadronat/ada a la regió d'origen Eurodissea.
 • Tenir formació i/o experiència professional en l'àmbit laboral objecte de l'estada.
 • Complir els requisits lingüístics de l’oferta de pràctiques d’interès.
 • En el cas dels joves residents a Catalunya, estar inscrits/es com a demandant d'ocupació al SOC en el moment de marxar a l’estranger.

 

Com participar-hi?

Si ets una persona jove empadronada a Catalunya, per participar al programa cal registrar-se a la plataforma Eurodissea. Podeu consultar la Guia d'ajuda per fer la inscripció. Un cop creat el perfil, es pot accedir a les ofertes disponibles, filtrar-les segons els interessos i presentar una candidatura. Cal tenir en compte que cada regió té condicions específiques d'acollida.

L’oferta de pràctiques s’actualitza de forma periòdica i el període de presentació de candidatures està obert tot l’any. Es recomana seleccionar les oportunitats que més s’ajustin a les expectatives i perfil de la persona jove interessada.

Es poden cercar les ofertes per sectors d'activitat o bé per regions i —dins de cada oferta— hi ha disponible informació d'interès sobre les dates d'inici i final de l'estada, el perfil que busca l'empresa i el nivell de l'idioma requerit per a l'oferta seleccionada.

El SOC fa una preselecció de les candidatures i fa d’enllaç entre la regió d’acollida i la persona jove interessada.

 

Enllaços relacionats

Guia d’ajuda del procés d’inscripció de persones joves al web Eurodissea

Portal Eurodissea

AER Eurodyssey

Regions que formen part del programa Eurodissea

 


 

Bo Lloguer Jove. Un ajut a l’habitatge per a joves

Si tens entre 18 i 35 anys, tens la residència legal a Catalunya, ets titular d’un contracte de lloguer o de cessió d’ús d’un habitatge o habitació, que és el teu domicili habitual i permanent, i tens una font regular d’ingressos no superiors a 24.301,51 €/any (any 2022) i compleixes la resta de requisits establerts a la convocatòria, pots sol•licitar la subvenció del Bo Lloguer Jove, un ajut adreçat a les persones joves amb escassos mitjans econòmics per fer front al lloguer de l’habitatge o habitació.
 
L’import de la subvenció és de 250 € mensuals, com a màxim, durant dos anys.
 
Tota la informació sobre requisits, documentació requerida i terminis, documentació requerida, requisits... relatius a aquesta convocatòria els trobareu a la pàgina següent d’habitatge.gencat.cat.
 
La sol•licitud per obtenir aquesta ajuda  s'ha de presentar electrònicament a través del web de tràmits de la Generalitat de Catalunya. Però, si no disposes de mitjans electrònics, ho pots fer presencialment a les oficines locals d’habitatge o a les borses que formen part de la xarxa de mediació per al lloguer social o a la seu de l’entitat titular o administradora de l’habitatge (en el cas d’habitatges gestionats per administracions i empreses públiques).
 
Tens des del dia 8 de juny de 2022 a partir de les 9 hores fins al dia 17 de juny de 2022 a les 17 hores per presentar la teva sol•licitud. Cal tenir en compte que l'adjudicació serà per ordre d'arribada de les sol•licituds. És a dir, les sol•licituds es tramitaran i resoldran per ordre de presentació al registre, sempre que la sol•licitud i la documentació estiguin completes, i fins a l’esgotament del pressupost disponible.
 
Des de Joventut posem a la teva disposició les oficines joves de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ), on pots adreçar-te per demanar suport tècnic o acompanyament. I també tens a la teva disposició l’Assessoria en línia d'habitatge per a joves per resoldre els teus dubtes sobre aquesta convocatòria.
 
 
Més informació:

Pujar